Publicitat
Publicitat

FUTUR GOVERN ALEMANY

Sí absolut de la CDU de Merkel a la Gran Coalició

La cancellera alemanya, Angela Merkel, podria arribar a dir "el partit sóc jo". La seva Unió Democratacristiana (CDU), reunida en petit congrés ahir a Berlín, va beneir la formació d'un govern de Gran Coalició amb els germans socialcristians bavaresos de la CSU i els socialdemòcrates de l'SPD sense cap vot en contra i només dues abstencions.

La cancellera va fer un discurs de 45 minuts i va aplacar totes les crítiques. És cert que s'ha esvaït l'entusiasme que van provocar els resultats electorals del 22 de setembre, en què van fregar la majoria absoluta amb un 41,5 % de sufragis, però els democratacristians alemanys continuen sent una força política monolítica en contraposició al guirigall en què sembla haver-se convertit l'SPD. La CDU de Merkel és "el partit més avorrit d'Alemanya", titulava ahir la versió digital de Der Spiegel .

Tres hores va durar el congrés de la CDU, mentre que ja fa gairebé tres setmanes que duren les discussions a les bases socialdemòcrates sobre la Gran Coalició. Els membres de l'SPD estan votant per correu i el cap de setmana se sabrà si aproven o no el pacte de govern amb els conservadors. A casa de Merkel tot és molt més simplificat. "La qüestió principal a la CDU és governar, i els detalls ja se sabran després", va resumir ahir el Süddeutsche Zeitung .

Poques crítiques

Durant el congrés es van sentir algunes crítiques de delegats de la CDU, sobretot sobre els acords pactats amb l'SPD en matèria de jubilació i de política energètica. Però res que no pugui controlar Merkel. La cancellera va subratllar que el seu partit ha sabut mantenir la negativa a apujar impostos i a augmentar nous deutes. "Crec que els acords són assumibles, però no han estat fàcils", va admetre.

Entre aquests acords, Merkel ha hagut d'acceptar la implantació d'un salari mínim interprofessional, una "condició irrenunciable" de l'SPD, va confessar. També l'accés a la doble nacionalitat per als fills d'immigrants nascuts a Alemanya des del 1990 ha estat una exigència inexorable de la formació socialdemòcrata.

No obstant, en política europea, tal com va destacar ahir Merkel, el govern alemany mantindrà el seu rumb inalterable: "No hi haurà ni eurobons ni col·lectivització del deute".

Si la votació a la CDU va ser ahir una bassa d'oli, més expectació hi ha a l'SPD. Les joventuts d'aquest partit ja es van pronunciar dissabte en contra de la Gran Coalició. Dissabte se sabrà què han votat les bases. És l'últim escull abans que Merkel sigui reelegida cancellera.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF