Publicitat
Publicitat

WikiLeaks ofereix 100.000 euros a qui li filtri el text del TTIP

Personalitats com l'exministre de finances grec, Yanis Varoufakis, i Julian Assange han participat en la recaptació de la recompensa

La web de publicació i anàlisi de documents secrets, WikiLeaks, ha ofert la suma de 100.000 euros a qui li filtri el text del Tractat Transatlàntic pel Comerç i la Inversió (TTIP), quantitat que s'està aconseguint a través d'una campanya de 'crowdfunding'.

Personalitats com l'exministre de finances grec, Yanis Varoufakis, el periodista d'investigació John Piliger, el responsable de la filtració dels papers del Pentàgon, Daniel Ellsberg i el mateix editor en cap de la pàgina web, Julian Assange, ja han participat en la donació. 

WikiLeaks afirma que des de que els BRICS (el Brasil, Rússia, l' Índia, la Xina i Sud-Àfrica) van començar a enfrontar-se als Estats Units en el marc de la Organització Mundial del Comerç (OMC), els polítics estatunidencs han engegat una "riuada d'acords comercials internacionals" fora del marc de l' OMC. Segons la web, els tres tractats ja firmats tenen com a objectiu frenar l'ascens de les economies emergents i reestructurar de forma "radical" les relacions comercials amb els països amb els que negocia.

Tanmateix, destaca que amb la signatura del TTIP, es pretén crear un nou règim legal internacional que permetrà a les empreses transnacionals eludir els tribunals nacionals, evitar proteccions mediambientals i reduir dràsticament la sobirania legislativa de cada país, entre altres efectes negatius.

Assange ha afirmat que el secretisme al voltant del TTIP "projecta una ombra sobre el futur de la democràcia europea" ja que darrere el tractat s'amaguen "interessos concrets com ja s'ha vist en el recent assetjament econòmic contra el poble grec".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF