Publicitat
Publicitat

Transició encallada

El Constitucional d'Egipte declara inconstitucional l'Assemblea Constituent i obre la porta a dissoldre el Senat

El pols entre els jutges i el govern islamista s'aprofundeix. Les noves eleccions i la constitució aprovada el desembre queden a l'aire

El Tribunal Constitucional egipci ha declarat aquest diumenge  inconstitucional la llei que va permetre l'elecció de la cambra alta o Consell de Shura (una espècie de Senat), decisió que obre la porta a la possibilitat de dissolució d'aquesta cambra que en l'actualitat exerceix tot el poder legislatiu.

D'acord amb la televisió estatal, l'alt tribunal també va declarar contrària a la Constitució la composició de l'Assemblea Constituent, que va redactar l'actual Carta Magna i els treballs també podrien quedar ara anul · lats, segons va dir a Efe una font judicial.

La font ha explicat que la cort ha considerat inconstitucional la llei que va regir les eleccions al Consell de la Shura (a principis de 2012), perquè aquesta norma permet que els partits presentin candidats a un terç dels escons de la Cambra, reservats a independents, cosa que contradiu la Carta Magna.

En declaracions a Efe, el professor de dret constitucional de la Universitat del Caire, Gaber Nasar, subratlla que després d'aquesta decisió, la Shura, dominada pels islamistes, no podrà aprovar cap norma, excepte la llei que ha de regir els pròxims comicis a la Cambra baixa.

De moment, no hi ha data per a aquestes eleccions, la convocatòria, que havia estat fixada pel president Mohammad Mursi per a abril passat, va ser suspesa al març després una altra sentència judicial.

Pel que fa a l'Assemblea Constituent, ara la Justícia administrativa haurà d'estudiar si anul·la el treball d'aquesta assemblea, que va redactar la Carta Magna actual, aprovada el desembre passat en un referèndum popular, segons la televisió estatal. El tribunal ha considerat inconstitucional la composició d'Assemblea Constituent, perquè va estar integrada per membres de les dues cambres del Parlament.

La decisió del Constitucional suposa un revés per al president Mursi i els Germans Musulmans, la formació el Partit Llibertat i Justícia, que va guanyar les passades legislatives de 2012 i, com a conseqüència, domina al costat d'altres grups islamistes l'Assemblea Constituent.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF