Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Tretze militars morts en una nova onada d’atemptats a Turquia

Almenys tretze militars van morir entre ahir i dimarts en diferents atemptats atribuïts al grup armat Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) al sud-est de Turquia, en un nova escalada de la violència després la ruptura, el mes passat, de dos anys de treva. D’una banda, l’explosió ahir d’una bomba al pas d’un comboi de vehicles en una carretera de la regió de Sirvan, a la província sud-oriental de Siirt, va deixar vuit militars morts -sis soldats i dos oficials-, segons un comunicat de l’exèrcit turc. A més dels morts, l’atemptat va deixar un nombre indeterminat de ferits, segons van informar mitjans locals.

Les forces de seguretat van llançar una gran operació per trobar els responsables d’aquesta acció el mateix dia en què l’exèrcit confirmava la mort de quatre soldats més, aquest dimarts, en diferents enfrontaments amb suposats milicians del PKK a la localitat de Lice, a la província de Diyarbakir, també al sud-est del país. Els atacs van deixar ferit un altre soldat, que va morir ahir en un hospital a causa de la gravetat de les seves lesions.

Des de la ruptura de l’alto el foc del PKK fa gairebé un mes, s’han produït xocs armats pràcticament cada dia al sud-est de Turquia, on es concentren els al voltant de 15 milions de kurds que viuen al país. Mentre que els guerrillers del PKK intenten prendre algunes localitats i declarar-les “autònomes” -fora del control estatal-, els governadors de les províncies afectades imposen el toc de queda en algunes zones, cosa que dificulta l’accés a la informació. En total, el PKK ha declarat “autònomes” 12 localitats, inclosa Lice, amb uns 10.000 habitants, i Silvan, amb uns 40.000. Els guerrillers han establert, fins i tot, controls de carretera a plena llum del dia en alguns punts del sud-est del país, i es calcula que prop de mig centenar de membres de les forces de seguretat turques han mort per atemptats i accions del PKK en l’últim mes.

La capital del país, Istanbul, tampoc es va poder escapar ahir de l’escalada de violència. Dues persones van disparar ahir contra un punt de control policial a l’entrada del Palau Dolmabahçe, a la part europea de la ciutat. Els autors de l’atac, que poca estona després van ser detinguts a un quilòmetre dels fets amb armes automàtiques i granades, es creu que són militants del grup armat marxista-leninista Front Revolucionari d’Alliberament Popular (DHKP/C). Tot i que no hi va haver víctimes mortals, un agent va resultar ferit lleu en l’acció.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF