Misc 02/06/2013

Taksim: una plaça carregada de simbolisme

1 min

La plaça Taksim és el centre neuràlgic d'Istanbul. Una gran esplanada oberta al cor d'una ciutat superpoblada, i un punt de referència de l'esquerra. Des de fa més de trenta anys les manifestacions a la plaça estan prohibides. Només entre el 2010 i el 2012 el govern de l'AKP hi va autoritzar les protestes, però aquest any la manifestació de l'1 de Maig va tornar a ser prohibida en aquest escenari.

Taksim és un dels símbols de la lluita contra la dictadura. L'1 de Maig del 1977, 36 activistes de l'esquerra hi van ser assassinats durant la manifestació del Dia dels Treballadors. Des d'aleshores, cada any grups de sindicalistes hi tornen per intentar recuperar-la. Totes les guies turístiques aconsellen allunyar-se'n davant el més mínim senyal d'activitat de protesta.

La plaça també és el nucli de comunicacions de la capital econòmica de Turquia, amb una gran estació d'autobusos i la parada final de la línia 4 del metro. Dóna accés a l'avinguda comercial de l'Istiklal. Com no podia ser d'una altra manera, al centre hi ha el monument a la República que Atatürk hi va fer construir el 1928, i on ahir s'enfilaven els manifestants en senyal de victòria.

A la plaça hi ha hotels de luxe, l'ambaixada francesa, el Centre Cultural Atatürk i una gran varietat de locals comercials. La celebració de la nit de Cap d'Any s'escapa a la prohibició de celebrar-hi manifestacions. L'any 2000 va ser l'escenari dels enfrontaments entre seguidors del Leeds United i del Galatasaray a les semifinals de la Copa de la UEFA.

stats