Publicitat
Publicitat

SORPRESA AL KREMLIN

Putin amnistiarà Khodorkovski, el seu principal enemic polític

El president indultarà l'exmagnat per raons "humanitàries"

Contra tot pronòstic, Vladímir Putin va anunciar ahir que "aviat" concedirà una amnistia a Mikhaïl Khodorkovski, un dels seus adversaris polítics més coneguts internacionalment. És una decisió que va agafar tothom per sorpresa. L'aparell de govern rus ja havia sorprès dimecres quan la Duma va aprovar una amnistia que permetrà alliberar les Pussy Riot i una trentena d'activistes de Greenpeace. Però Khodorkovski són paraules majors. Fa més de deu anys que és en una presó d'alta seguretat a Sibèria acusat de frau i evasió d'impostos, i Amnistia Internacional el considera presoner de consciència.

Aquesta i altres organitzacions en defensa dels drets humans donen per fet que Putin va tancar-lo per raons polítiques. El pres més cèlebre de Rússia havia arribat a ser l'home més ric del país al capdavant de la petroliera Iukos, la base d'un imperi personal que va erigir durant els caòtics anys noranta, després de la caiguda de l'URSS. A diferència d'altres oligarques que mantenen el seu patrimoni, Khodorkovski va alçar la veu contra la corrupció al Kremlin i va finançar partits de l'oposició. Va trencar la norma no escrita que Putin havia imposat als oligarques: enriquiu-vos com us plagui però no us fiqueu en política. El seu imperi va esfondrar-se de la nit al dia i, un cop empresonat, Iukos va acabar en mans del govern.

Neteja d'imatge

Khodorkovski acabarà de complir sentència l'agost de l'any vinent però molts auguraven que la fiscalia presentaria nous càrrecs, com ja va fer el 2010 per allargar-li la condemna. Per què deixar-lo anar ara, doncs? Els analistes sempre deien que el Kremlin no l'alliberaria mentre suposés una amenaça a l'estabilitat de Putin. Aquesta és una de les raons que donaven ahir, però Oliver Bullough, periodista i analista britànic expert en Rússia, explicava a l'ARA que també ho fa per netejar la seva imatge ara que s'acosten els Jocs d'Hivern. "Quan un periodista parla dels Jocs de Sotxi [la ciutat russa que els acull], automàticament cita les Pussy Riot, els activistes de Greenpeace i Khodorkovski", explicava, i afegia que "alliberar-lo dóna menys arguments als crítics".

Putin va dir que li concedia el perdó presidencial per raons "humanitàries". La mare de Khodorkovski té càncer i ell havia lamentat en una carta al New York Times que potser no la veuria més. "Ja ha estat empresonat durant més de deu anys, això és un càstig seriós", deia Putin. Els advocats de Khodorkovski contradeien el president i negaven que el pres hagués demanat l'indult, però tant ells com la mare de l'exmagnat van celebrar una notícia que no s'acabaven de creure.

El president va fer l'anunci en un context peculiar. Putin acabava de fer la tradicional roda de premsa anual, que va ser mataroniana -va durar 4 hores i 10 minuts- i multitudinària com sempre, sense dir res sobre Khodorkovski. A la sortida, envoltat d'alguns periodistes, va deixar anar la notícia.

Durant la roda de premsa va confirmar que les dues joves de Pussy Riot es beneficiarien de l'amnistia aprovada dimecres, tot i reprovar la pregària punk que fa dos anys van representar contra ell en una catedral de Moscou. El president va mostrar-se tranquil davant la premsa i el que hi eren deien que traspuava una sensació seguretat. Els kremlinòlegs veuen aquí una altra raó a l'aparent magnanimitat d'un Putin que se sent fort després d'allunyar Ucraïna de la Unió Europea i que sap que encara té el control de la situació quan compara els tranquils carrers de Moscou amb el centre de Kíev, que encara bull ple d'opositors.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF