Publicitat
Publicitat

Obama i Xi tracten de ciberseguretat en una trobada a Califòrnia

El president dels EUA diferencia el robatori de dades a través d'internet, del qual s'acusa la Xina, de la supervisió de les comunicacions dels ciutadans autoritzada per l'administració nord-americana

La seguretat a internet i la millora de la comunicació entre els comandaments militars dels EUA i la Xina han sigut fins ara els assumptes més rellevants de la reunió bilateral entre el president dels EUA, Barack Obama, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, que se celebra al sud de Califòrnia.

En aquesta primera presa de contacte, en què s'ha parlat en termes molt generals i sense aprofundir, segons Obama, ha quedat palès l'interès d'ambdós governs per trobar formes de cooperar per afrontar problemes globals.

"El president Xi i jo reconeixem que hi ha la necessitat d'establir regles i una aproximació comuna en la qüestió de la ciberseguretat", ha declarat el líder nord-americà en una compareixença amb la seva contrapart asiàtica de més de mitja hora en una hisenda de Rancho Mirage, en ple desert californià.

Preocupacions per la ciberseguretat

Xi ha confirmat que les autoritats del seu país tenen "grans preocupacions pel que fa a la ciberseguretat" i ha afirmat que aquesta és una àrea en la qual "la Xina i els EUA poden treballar junts d'una manera pragmàtica".

El mandatari oriental ha admès que "la gent pot tenir la sensació que l'amenaça a la ciberseguretat prové principalment de la Xina" però ha insistit que el seu país també "és víctima d'atacs cibernètics" i ha expressat la seva confiança que es puguin prendre " mesures serioses" per acabar amb això.

En un informe recent, l'organisme federal d'anàlisi estratègica National Intelligence Council dels EUA afirma que "la Xina és de lluny el país més actiu a l'hora de robar propietat intel·lectual de companyies dels EUA", un assumpte que és en gran part origen de l'ascens de la tensió entre les dues potències en els últims mesos.

Res a veure amb la supervisió de trucades i correus electrònics

Obama ha aprofitat l'ocasió per insistir en les diferències existents entre la pirateria i el robatori de propietat intel·lectual a través d'internet i el polèmic programa secret revelat aquesta setmana pel qual l'FBI i l'Agència de Seguretat Nacional accedeixen a registres de trucades telefòniques als EUA i les comunicacions per internet a la recerca d'activitat terrorista.

Ha sigut Xi qui ha posat sobre la taula la necessitat de millora de les comunicacions entre els exèrcits d'ambdós països, un àmbit en el qual la relació "no ha sigut tan efectiva" com en el terreny diplomàtic o en l'econòmic, ha explicat Obama.

"En un moment en què hi ha tanta activitat militar al món és important que entenguem els nostres objectius en aquest nivell, igual que a nivell polític", ha dit el líder nord-americà, que considera aquest grau de comunicació militar com a part del "nou model de relació entre els EUA i la Xina".

Obama ha indicat que es prendran accions concretes per enfortir els vincles entre els comandaments militars dels dos països.

"Un nou camí"

Xi ha coincidit que les dues nacions "han de trobar un nou camí" que sigui "diferent de la confrontació i inevitable conflicte entre els països grans que s'han produït en el passat" i ha reiterat el compromís d'un "desenvolupament pacífic" de la Xina i més aperturisme .

La cooperació econòmica, la tensions territorials a la zona del Pacífic oriental, la situació de Corea del Nord i la guerra a Síria són altres dels temes que s'espera que debatin els mandataris en aquesta cimera, en què Obama també ha parlat de canvi climàtic i respecte pels drets humans.

Es tracta de la tercera vegada que Obama i Xi es veuen les cares, la segona en un any, si bé l'última vegada el líder asiàtic va visitar els Estats Units com a vicepresident de la Xina. Xi va assumir el poder el març passat i es considera que té un perfil més internacional que el seu predecessor, Hu Jintao.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF