Publicitat
Publicitat

L'Uruguai, primer país del món a legalitzar el comerç de la marihuana

L'ONU ha advertit que la llei aprovada aquest dimarts viola els tractats internacionals

L'Uruguai s'ha convertit en el primer país del món a legalitzar completament la producció i venda de marihuana després que el Senat del país ha ratificat la matinada de dimarts a dimecres el projecte de llei aprovat prèviament a la Cambra de Diputats. La norma va ser aprovada per 16 vots a favor i 13 en contra, en un debat que es va allargar durant hores.

El Projecte de Llei sobre Control i Regulació de la Marihuana i els seus derivats va ser plantejat el juny del 2012 pel president José Mujica, com una forma revolucionària de combatre el narcotràfic. El projecte preveu la creació d'un estat regulador que emetrà llicències i controlarà la distribució de la droga. Els usuaris registrats podran comprar fins a un màxim de 40 grams de cànnabis al mes en farmàcies habilitades o cultivar a casa fins a sis plantes que produeixin un màxim de 480 grams per collita.

Advertència de l'ONU

L'organisme de l'ONU que vetlla pel compliment dels convenis internacionals sobre drogues ha advertit aquest dimecres a les autoritats uruguaianes que la nova llei viola els tractats internacionals.

La Junta Internacional de Fiscalització d'Estupefaents (JIFE) ha lamentat en un comunicat que l'aprovació de la llei no ha tingut en compte l'impacte negatiu en la societat. Raymond Yans, president de la JIFE, s'ha mostrat sorprès que un estat hagi decidit conscientment "trencar les disposicions legals universalment acordades". La Convenció Única sobre Estupefaents adoptada per 186 països l'any 1961 només contempla l'ús del cànnabis per a finalitats terapèutiques. L'organisme de les Nacions Unides, que no té competències per establir sancions, ja va criticar al novembre l'escàs diàleg que el govern uruguaià va mantenir durant la redacció de la llei.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF