Publicitat
Publicitat

L'EXCARCERACIÓ D'UN SÍMBOL

Khodorkovski no ha pogut ser Mandela

Considerat consciència moral de Rússia per alguns sectors, n'hi ha que hi veuen lideratge de futur

D'una sentència exprés a un indult exprés. Si fa tres anys Vladímir Putin proclamava "el lladre ha de continuar tancat" poques hores abans que es llegís la sentència del segon judici contra Mikhaïl Khodorkovski, fa tres dies anunciava l'excarceració de l'exmagnat insistint en el "perdó" sol·licitat. L'escenificació duia incorporades les proporcions ben pensades d'humiliació envers qui finalment -el lladre - ha claudicat i ha demanat "perdó". Un perdó que per Khodorkovski no va més enllà d'un tràmit administratiu per alliberar-se d'un poder que poc o gens té a veure amb un estat de dret. I és aprofitant aquesta arronsada tàctica que Putin s'ha tret del mig -a poques setmanes dels Jocs d'Hivern- un personatge incòmode. De fet, un pres polític, com va denunciar fa dos anys i mig Amnistia Internacional, i com ambiguament va reconèixer fa uns mesos el Tribunal Europeu de Drets Humans. Putin l'ha deixat anar just després d'haver impedit que Ucraïna s'escapés cap a la Unió Europea, refermant els seus objectius geoestratègico-imperials. Només en un moment així de dolç podia permetre's deixar-lo sortir.

Amb l'excarceració sobtada, Putin ha estroncat també el procés amb el qual el mite de l'oligarca convertit a l'humanisme i esdevingut pres polític amenaçava de fer-se gran i fort, tot i estar atrapat en un racó d'un presidi de Karèlia. Khodorkovski no ha pogut ser Nelson Mandela, però enfila una etapa de reelaboració d'idees i de definició de posicions que podrien culminar en lideratge. Per ara es manté en un exili discret i reparador, probablement als Estats Units i a Alemanya, on pot mantenir-se a resguard dels tentacles del putinisme i garantir la supervivència de Rússia Oberta, la fundació de suport a la societat civil russa que va crear poc abans de ser empresonat.

Cal anar a la presó

Havent triat quedar-se i resistir a les presons de Putin durant deu anys -havent pogut fugir del país el 2003-, Khodorkovski ha esdevingut consciència moral en sectors que no són majoritaris però sí qualificats de la societat russa. Serguei Kovaliov, degà de la dissidència del gulag, em deia que, a Rússia, qui vulgui defensar posicions morals en qualsevol esfera de la vida ha d'estar disposat a anar a la presó. I aquell jove que arribaria a ser l'home més ric de Rússia havia passat la prova, assenyalava satisfet Kovaliov, amic de molts anys de la família Khodorkovski. Només quan has tingut tant i has acabat perdent la llibertat pots valorar el sentit de la vida, la teva i la dels altres, insisteixen veus qualificades de l'entorn de Khodorkovski. Per al seu portaveu Maxim Dbar, a Khodorkovski no li interessa el poder polític i el veu més aviat com a pensador i líder social. En canvi, la seva advocada Karinna Moixkalenko -que es va jugar el físic anant a Estrasburg a presentar els recursos contra l'estat rus- no pot evitar veure-hi un líder polític en formació -és el que tem Putin- capaç d'emergir amb força -malgrat ell mateix- quan la societat russa estigui prou madura per reconeixe'l. I la maduració de la societat russa va paral·lela a la revolta de classes mitjanes i populars que va començar arran de les sospites de frau en les eleccions parlamentàries del 2011 i les presidencials del 2013. De fet, l'inici d'una revolució democràtica que de moment ha obert alguna escletxa en el putinisme. Les esquerdes encara trigaran, però quan siguin ben visibles segur que Khodorkovski tindrà preparades coses a dir i a fer. No haurà estat Mandela, però gairebé.

L'opositor, reunit amb la família a Berlín

L'endemà de ser excarcerat, Khodorkovski va retrobar-se ahir amb la seva família a Berlín. "La meva família finalment s'ha reunit i estem molt, molt contents de tornar a estar junts després de deu anys separats", deia ahir el Pavel, el seu fill, que va volar des dels Estats Units. "Com podeu imaginar, el meu pare està passant per moltes coses ara mateix", deia davant de l'Hotel Adlon, on s'allotja l'exmagnat. Els pares de Khodorkovski, Marina i Boris, també van anar-hi. El ja expresoner va concedir ahir la seva primera entrevista com a home lliure a la revista russa New Times, que només va avançar-ne un breu vídeo en què Khodorkovski diu que va tenir poques oportunitats de veure els seus a la presó.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF