Publicitat
Publicitat

John Carlin: "Mandela va fer canviar d'opinió tot un país"

Entrevista al periodista i escriptor autor d''El factor humà'

Quin llegat deixa Mandela?

Serà recordat -no només a Sud-àfrica sinó arreu del món- com un grandíssim exemple de lideratge polític. Una persona que va aconseguir una gesta gairebé impossible, unir un país profundament dividit. Un home que va convèncer tot un país perquè canviés d'opinió: que els blancs deixessin enrere les seves pors davant la possibilitat d'un govern encapçalat per negres, i que els negres deixessin enrere els seus impulsos negatius. Haver-ho aconseguit amb un missatge d'unitat, de reconciliació i generositat és una proesa política impressionant.

¿Creu que ell era conscient de la seva transcendència?

Crec que sí. Un exemple gairebé banal però molt il·lustratiu és que quan coneixia algú per primera vegada el seu impuls era fer una broma sobre ell mateix, com si intentés rebaixar-se al nivell dels éssers humans normals . Però el sol fet de tenir aquesta necessitat d'haver de recordar que era humà crec que demostra que era una persona única i molt especial.

Vostè el va conèixer. ¿Diria que se sentia còmode en aquest paper?

Sí, hi ha poques persones amb tant carisma com ell. Tenia una confiança colossal en ell mateix. Quan entrava a una reunió o a una festa, no dubtava de l'impacte que tindria, sabia que seria positiu, que l'estimarien de seguida. Això no té res a veure amb la supèrbia ni l'arrogància. Ell sabia que tenia un destí heroic. Quan van condemnar-lo a cadena perpètua va començar a preparar-se perquè sabia -no sé com- que en sortiria i que alliberaria el seu país. Sabia que aquest era el seu destí fins i tot en el moment més fosc i difícil de la seva vida.

Pot remoure el país la seva mort?

No crec que hi hagi un abans i un després, Sud-àfrica no agafarà un nou rumb i molt menys viurà un esclat social. Mandela ha estat fora de la vida política durant molts anys, el seu impacte és nul. Sempre serà un exemple per als sud-africans, esclar.

I el Congrés Nacional Africà?

En el millor dels casos, la mort de Mandela farà que el govern reflexioni perquè és cert que el Congrés Nacional Africà ha perdut el rumb. Els valors de Mandela han quedat lluny i hi ha molta corrupció. Hi haurà molts discursos per recordar el millor de Mandela i amb una mica de sort el govern potser intenta tornar a l'essència del partit, que és l'essència de Mandela.

Es preveu que s'escalfin les disputes familiars per la seva herència.

Em temo que veurem conflictes públics entre els seus familiars. Ja hi ha hagut senyals que això pot arribar a tornar-se sòrdid, veurem un espectacle molt poc digne després de la seva mort.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF