Publicitat
Publicitat

ENERGIA

El regulador recomana apujar el rebut de la llum entre un 2% i un 4% al gener

El govern espanyol aprovarà avui quin serà l'increment definitiu de la factura elèctrica per a les llars

El govern espanyol ja té sobre la taula dues fórmules per calcular quant ha de pujar el rebut de la llum a partir del gener. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va fer pública ahir la seva proposta de fixació de preus, elaborada a petició del ministeri d'Indústria i Energia, que recomana una pujada de preus d'entre el 2% i el 4%. El superregulador aconsella agafar com a referència per calcular la pujada del rebut elèctric la mitjana del preu de la llum al mercat de futurs dels últims mesos.

L'organisme -que va declarar invàlida la subhasta de la tarifa d'últim recurs (TUR) que establia una pujada de la llum de l'11%- dóna dues opcions: agafar com a referència el preu de l'energia dels últims tres mesos (un fet que suposaria una pujada immediata del rebut de fins al 4%), o considerar els últims dos trimestres, cosa que es traduiria en una pujada del voltant del 2% en el rebut. Aquests increments estan calculats tenint en compte que l'executiu mantingui la intenció d'apujar els peatges elèctrics -la part regulada del rebut- entre un 0,5% i un 0,9% sobre el total de la factura.

Si s'exclou aquesta part regulada, que no respon directament al preu de l'energia, sinó a altres components, com ara el transport i el finançament del dèficit de tarifa, la pujada del preu que cobren les elèctriques per cada quilowatt de llum seria d'entre el 7,26% i el 3,47%. Això contrasta amb el 25,6% de pujada que establia l'última subhasta de la TUR, anul·lada per la CNMC. Com que aquest preu respon només al 40% del rebut -la resta correspon als peatges- la pujada recomanada per la CNMC encarirà la factura entre un 1,4% i un 2,9%, que escalaran a la forquilla d'entre el 2% i el 4% mencionada anteriorment un cop se sumin els peatges que aplica l'executiu.

D'aquesta manera, el govern espanyol ja té una justificació tècnica per saltar-se les normes que han establert fins ara el preu de la TUR. Tal com va anunciar dilluns el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, l'executiu decidirà avui al consell de ministres quin serà l'increment definitiu de la tarifa. Fonts properes al ministeri consultades ahir per Europa Press van assegurar que el més probable és que l'executiu es decanti per una pujada del preu de la llum en la part baixa de la forquilla proposada per la CNMC, atenent les dificultats que travessen moltes llars espanyoles.

Les elèctriques van qualificar ahir de "pedaç" la solució que planteja la CNMC, mentre que el regulador va alertar que el mecanisme que proposa al govern espanyol ha de ser considerat una fórmula "transitòria" i s'hauria d'aplicar "el mínim temps possible i només mentre no es disposi d'un procediment definitiu que asseguri la competència i l'estabilitat". El govern espanyol va demanar a la CNMC que la proposta fos vàlida per a tot l'any que ve, i no només per al primer trimestre. Per això, l'organisme presidit per José María Martín Quemada considera que les propostes que fa poden ser prorrogades en els trimestres successius, "però mai s'haurien de superar els quatre trimestres": això distorsionaria la competència.

Efectes col·laterals

La CNMC creu que no es pot establir un únic preu per a tot l'any que ve, sinó que caldrà calcular-lo cada trimestre en funció del preu majorista dels mesos anteriors. A més, segons reconeix la mateixa CNMC, com que l'última subhasta de la TUR es va anul·lar, les elèctriques podrien patir unes pèrdues el primer trimestre del 2014 que el govern espanyol hauria de compensar pagant diners de la part regulada o bé apujant més del compte el rebut de l'any que ve. La Comissió Nacional de l'Energia -precursora de la CNMC- feia quatre anys que reclamava al govern espanyol que fes canvis en els mecanismes per fixar el preu de llum.

El temporal de vent enfonsa el preu majorista de la llum

El temporal de vent d'aquests dies ha posat a girar a tota velocitat els molins de vent que hi ha repartits per Espanya i ha incrementat dràsticament el volum de producció energètica de les centrals eòliques. De fet, la producció eòlica ha suposat prop del 50% del total del sistema energètic espanyol durant diverses hores en els últims dies, segons l'Associació Empresarial Eòlica (AEE). Això s'ha traduït en un descens del preu majorista de l'energia, que es paga a 12,84 euros per megawatt, lluny dels més de 90 que va marcar a principis de mes. Això deixa "molt clara" la capacitat d'abaixar preus que té l'eòlica, segons l'AEE.

De fet, la poca aportació eòlica va ser un dels factors que la CNMC va fer servir per explicar les "anomalies" a la subhasta de la TUR anul·lada la setmana passada. Ahir, les organitzacions de consumidors van tornar a demanar al govern espanyol que congeli la tarifa de la llum fins que "hi hagi més elements pel que fa a la investigació necessària que deu estar fent amb exhaustivitat" la CNMC després d'anul·lar la subhasta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF