Publicitat
Publicitat

CRISI ECONÒMICA

Europa pressiona el BCE per evitar la deflació

De Guindos admet que és un tema que li preocupa però estudia doblar la previsió de creixement per al 2014

Les últimes previsions econòmiques de la Comissió Europea confirmen que els països de l’euro han iniciat el camí de la recuperació. Fins i tot l’economia grega creixerà aquest any. Després de cinc anys de crisi i de recessió per a moltes economies de l’euro, l’últim que es desitja ara és que una pedra s’interposi en el camí de la recuperació. Però l’alarma ha saltat amb les últimes xifres d’inflació -ahir es va saber que al març va caure al 0,5% a l’eurozona- que acosten els socis de l’euro a la temuda deflació, que consisteix en una baixada generalitzada de preus durant un període de temps llarg.

Sense dir-ho obertament per no comprometre públicament la independència del Banc Central Europeu (BCE), els governs de la moneda única i la Comissió Europea van pressionar ahir la institució que presideix Mario Draghi perquè actuï per impulsar els preus. “Estic convençut que el BCE actuarà”, va assegurar el ministre d’Economia, Luis de Guindos, durant la reunió informal de titulars de Finances de la Unió Europea que va començar ahir a Atenes.

El ministre espanyol va admetre que la baixa inflació, tot i que és positiva per al poder adquisitiu dels ciutadans, per a l’economia general pot suposar un fre a la recuperació en el cas d’aquells socis que, com Espanya, tenen un nivell de deute elevat. “Una baixa inflació planteja dificultats per a l’economia espanyola”, va admetre De Guindos.

Inflació baixa, no deflació

Tot i això, el titular d’Economia no considera que hi hagi un risc real de deflació. “Jo no veig un problema de deflació a Europa, veig un problema d’inflació molt reduïda”, va explicar De Guindos. El govern espanyol preveu que en els pròxims mesos els preus continuïn a un nivell molt baix, però considera que després tornin a pujar gràcies a la recuperació econòmica.

El BCE també nega que hi hagi un risc real de deflació, però admet que la baixa inflació és “preocupant”. ¿Es traduirà aquesta preocupació en alguna acció del BCE per fer apujar preus? “Per saber-ho, torni dijous a Frankfurt”, va dir enigmàtic el president de la institució monetària. Hi ha poques pistes sobre les mesures que podria prendre el BCE per evitar la deflació. Una de les accions que s’exploren seria augmentar la massa monetària, atès que la rebaixa de tipus d’interès sembla difícil: estan tan baixos que el marge per reduir-los més és molt petit.

Més creixement

Si la zona euro és capaç d’esquivar la deflació, la recuperació econòmica serà un fet aquest any. El govern espanyol revisarà a l’alça la previsió que apunta a un creixement del 0,7% del producte interior brut (PIB). La xifra exacta no es coneixerà fins a finals de mes, però fonts del govern espanyol van assegurar que podria arribar a l’1,5%. De Guindos es va mostrar més prudent i va parlar d’una xifra “al voltant” de l’1%. Segons el ministre d’Economia, les dades avançades del primer trimestre són “positives”.

Els ministres d’Economia de la zona euro van aprofitar ahir la reunió a Atenes per enviar un missatge de confiança al govern grec, i van desbloquejar un nou tram d’ajuda del rescat grec per valor de 8.300 milions d’euros. L’ajuda estava bloquejada a l’espera de més reformes per part d’Atenes. Els socis de l’euro, a més, s’han fet enrere en la idea d’un tercer rescat per a Grècia. De moment, el país té liquiditat almenys fins l’any que ve.

Madrid estudia fer fora Álvarez del BEI

El govern espanyol ha pactat amb la presidència del Banc Europeu d’Inversions (BEI) que si la justícia espanyola ratifica la imputació de la vicepresidenta de la institució i exministra socialista, Magdalena Álvarez, pel cas dels ERO suposadament fraudulents, serà rellevada del seu càrrec.

Segons fonts del govern espanyol, s’ha d’actuar amb “prudència”, però si la imputació és formal després del recurs que va interposar Álvarez, s’aplicarà el codi de conducta del BEI, que implica que deixi de ser vicepresidenta de la institució. “Ja està parlat amb el BEI”, afirmen les mateixes fonts.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF