Publicitat
Publicitat

Joan Melià, premi Pompeu Fabra A la trajectòria professional

La Generalitat catalana reconeix la categoria científica del filòleg de la UIB

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya va donar a conèixer ahir el nom de les persones i entitats que rebran dimarts, 8 d’abril, un dels sis premis Pompeu Fabra. El filòleg Joan Melià Garí (Porreres, 1954) ha estat reconegut amb el guardó dedicat a la trajectòria professional, científica o cívica.

Joan Melià, professor de la UIB expert en sociolingüística i articulista habitual de les pàgines de debat de l’ARA Balears, va manifestar ahir a aquest diari la seva “alegria per una notícia com aquesta. Sempre representa una satisfacció que et reconeguin la feina que fas, sobretot quan aquesta feina té una gran part de voluntat d’influir en la societat”.

No és la primera vegada que un mallorquí de l’àmbit de la filologia és reconegut amb un premi Pompeu Fabra. De fet, en les sis edicions d’aquests guardons (instituïts el 2008 amb caràcter anual i, des del 2010, com a biennals), amb Joan Melià seran tres els experts de Balears que han estat premiats precisament en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica. La filòloga Aina Moll (Ciutadella, 1930) va obtenir el reconeixement en el primer any dels premis Pompeu Fabra, el 2008, mentre que el lingüista i dialectòleg Joan Veny (Campos, 1932) el va rebre en la passada convocatòria, l’any 2012.

Països Catalans

Ahir, Joan Melià, en recordar aquests prestigiosos companys de viatge, va manifestar que el fet de ser tres persones de les Illes que hauran rebut el Pompeu Fabra “demostra que hi ha una percepció de percebre i reconèixer l’àrea de la cultura catalana com un tot que comparteix el destí lingüístic i cultural. A més -hi va insistir Melià-, és la constatació que la nostra feina repercuteix a les altres comunitats dels Països Catalans”. Amb la seva discreció habitual, Joan Melià confessà que “quan t’arriba un reconeixement així, encara que no saps si et tocava a tu o si n’hi ha d’altres que ho mereixen més, n’estàs satisfet”. En tot cas, es va referir també al moment que viu la llengua catalana a Balears, tot manifestant que “és una llàstima que hagi de rebre aquest premi en el moment que el Govern balear actua de manera més explícita en contra de la nostra llengua, en contra d’allò pel qual tu fas feina”.

Trajectòria professional i cívica

Joan Melià Garí que, com es deia, rep el Pompeu Fabra en reconeixement a tota una trajectòria professional, científica o cívica, es va llicenciar en Filologia Hispànica i, seguidament, es doctorà en Filologia Catalana a la UIB, universitat de la qual és professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General. Especialitzat en sociolingüística, la seva tasca s’ha centrat en la recerca en aquest camp i en la didàctica de la llengua i la planificació lingüística.

Impulsor de les activitats del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana a Mallorca, fou vicerector de Normalització Lingüística de la UIB i, durant la legislatura 1999-2003, director general de Política Lingüística del Govern. Aleshores, creà l’extinta Som Ràdio, introduí apartats lingüístics a la Llei de comerç i defensà la promoció del català com a idioma d’acollida dels immigrants. A banda del Pompeu Fabra, ha rebut el Joan Estelrich de periodisme, l’Emili Darder dels 31 de desembre i un dels Premis d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla.

Ahir, en altres categories dels Pompeu Fabra 2014, foren reconeguts el grup musical Manel, el digital cultural Núvol i el Projecte Rossinyol de la Universitat de Girona, entre d’altres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF