EDAR DE CAN PICAFORT
Portada 24/03/2015

Madrid posa en dubte la construcció de la depuradora amb emissari marí a Son Bauló

També insinua la il·legalitat de l'EDAR de Platges de Muro, en terrenys de l'Albufera

Margalida Bonnín
3 min
Una nova depuradorà evacuarà dins la mar davant Son Bauló Uns terrenys comprats pels hotelers de la zona l’any 2004

ManacorUn informe del Ministeri de Medi Ambient emès el 5 de març planteja nombrosos dubtes sobre el projecte de la nova depuradora de Son Bauló amb un emissari dins la mar, ara en fase d'al·legacions, i demana nous estudis tècnics, fet que implicarà un retard de mesos o anys en la seva construcció, segons han informat aquest dimarts des del Govern. El document també planteja la legalitat de l'actual depuradora de Platges de Muro, situada a l'Albufera.

Segons explicita el text, les al·legacions presentades al projecte demostren que no s'han estudiat totes les solucions possibles de vessament d'aigua depurada. Seguidament, demana a la Direcció General de Recursos Hídrics que estudiï la viabilitat d'implantar un sistema de percolació (filtratge de l'aigua) a través del terreny. Aquesta opció evitaria la construcció d'un emissari submarí davant la platja de Son Bauló. Si fos viable, s'hauria de replantejar aquesta solució tant des del punt de vista econòmic –està pressupostat en 2,6 milions– com d'impacte mediambiental, expliquen des de Madrid.

L'EDAR de Platges de Muro, en qüestió

L'informe es mostra contrari a l'existència de dues EDAR a la zona i planteja el funcionament d'una sola depuradora per a les aigües de Platges de Muro i Can Picafort. Aquesta, però, no seria l'actual, ja que des de febrer de 2011 està situada dins una ZEPA, Zona d'Especial Protecció per a les Aus, circumstància que n'impediria l'ampliació.

L'escrit arriba a apuntar que aquest fet podria invalidar els acords que s'han signat entre els ajuntaments de Muro i Santa Margalida i l'Ibasan (antiga Abaqua) per a la utilització de l'actual EDAR. També podria invalidar la continuïtat del tractament d'aigües a l'Albufera.

Govern vs. Ajuntament

Mentre que des de la Conselleria de Medi Ambient –partidària de l'emissari de Son Bauló– s'han mostrat contrariats per aquest nou informe, el delegat de Can Picafort, Joan Monjo, considera que dóna la raó a l'Ajuntament de Santa Margalida. Monjo ha afirmat que la depuradora de Platges de Muro sí que es pot ampliar. "Hem demanat una cèdula urbanística que ho demostraria, però l'Ajuntament de Muro encara no ens l'ha donada", ha dit, i ha criticat que el Consistori murer es mostràs a favor de fer-hi un camp de golf, però no d'ampliar l'EDAR. Des de Muro, en canvi, consideren que la recomanació de no ampliar la depuradora murera evidencia la necessitat d'una nova infraestructura.

Precisament, l'ampliació de la zona ZEPA a què es refereix l'informe i que impossibilitaria l'ampliació de l'EDAR és la que es va efectuar el febrer de 2011 'in extremis' per evitar la construcció del camp de golf de Son Bosc.

Projecte

El projecte de la nova depuradora de Son Bauló està en fase d'exposició pública i amb les al·legacions pendents de resoldre. L'Ajuntament viler i el Govern signaren un conveni per a la seva construcció l'any 2005, quan l'Associació hotelera de Platges de Muro havia adquirit els terrenys per a la infraestructura. L'obra està pressupostada en 10,4 milions d'euros i està declarada d'interès general.

La publicació de l'avantprojecte i l'informe d'impacte ambiental hi va mobilitzar el Consistori de Santa Margalida en contra. L'Ajuntament ha intentat invalidar el conveni amb el Govern i també va organitzar una taula rodona divendres passat per parlar dels avantatges i els inconvenients de la infraestructura. En l'acte, impulsat per Monjo, el regidor va mostrar l'informe del Ministeri. Ni el Govern ni l'Ajuntament de Muro no hi assistiren, malgrat estar-hi convidats.

stats