EDITORIAL
Portada 23/02/2015

16.548 firmes ciutadanes per res

El sistema manté poques portes obertes a la participació ciutadana, com la iniciativa legislativa popular que aquest dimarts arriba al ple del Parlament, però el PP tanca aquestes portes tan aviat com pot

Ara Balears
2 min

PalmaLa iniciativa legislativa popular impulsada pel grup ecologista GOB, de mesures d’emergència en matèria d’ordenació del territori, arribarà aquest dimarts al ple del Parlament, però no passarà d'aquí. El PP ja ha anunciat que no permetrà que es tramiti aquesta iniciativa, tot i que té l'aval de 16.548 ciutadans de Balears que han signat perquè es pogués presentar. Els populars no poden impedir, però, que aquest dimarts un ciutadà que no forma part de la Cambra pugui defensar la iniciativa i que la resta de grups es posicionin (els de l'oposició ho faran a favor que es tramiti).

El sistema democràtic que ens hem dotat manté algunes portes obertes, poques, a la participació ciutadana més enllà de les votacions que es produeixen cada quatre anys. La de la iniciativa legislativa popular n'és una. Però partits com el PP tanquen aquestes portes tan aviat com poden. I, al final, la participació ciutadana prevista es limita a una recollida de firmes i a un debat d'uns minuts al Parlament.

Els populars impedeixen la tramitació d'aquesta iniciativa amb arguments poc sòlids. Asseguren que només conté “eslògans i titulars”, que reprodueix debats passats i que té poc rigor tècnic. Que el PP parli d'eslògans quan ha aprovat lleis com la de símbols, que no s'han aplicat i només han servit per generar titulars, sembla una broma. O que el PP parli de debats del passat quan aquesta legislatura ha tornat enrere qüestions assumides per consens, en matèria lingüística per exemple, sembla poc seriós. O que la portaveu popular, Mabel Cabrer, denunciï una manca de rigor tècnic pocs dies després que s'hagi conegut que ella va avisar el llavors degà del Col·legi d'Enginyers que li demanarien un informe sobre Son Espases quan encara no s'havia decidit encarregar-li sembla com a mínim agosarat.

El PP, en realitat, no vol fer enrere les modificacions en la normativa territorial que ha aprovat i que han generat una major permissibilitat. Però amb la seva negativa està donant la raó a tots aquells que consideren que el sistema està blindat a uns pocs i impedeix participar-hi la resta més enllà de votar cada quatre anys. I, en part, són actuacions com aquesta les que han generat desafecció cap a la política, en general, i cap a les formacions tradicionals, en particular. Però actuacions com aquesta també expliquen l'impuls a formacions que plantegen una participació més directa en política. L'actuació del PP és el resum d'allò que està passant.

stats