Portada 30/11/2014

Per conèixer Ramon Llull, seguiu-ne les passes

Dues Rutes de Ramon Llull permeten recórrer les geografies mallorquina i catalana del beat

Pere Antoni Pons
4 min
Ramon Llull.

PalmaTot és a punt per iniciar la celebració de l’Any Llull, que durarà tot al llarg del 2015 a Mallorca i del 2016 a Catalunya, i que commemorarà el set-centsè aniversari de la mort del beat. L’objectiu principal de la commemoració és divulgar la figura, la vida i l’obra de l’escriptor, teòleg i filòsof, per la qual cosa s’han organitzat una trentena d’activitats de caire promocional i didàctic. Destaca la presentació de dues Rutes Ramon Llull: una de centrada en Mallorca i l’altra en Catalunya. Elaborades pels Franciscans TOR i les empreses IRU Gestió i Producció, i TAU Patrimoni i Turisme, les rutes permeten recórrer els llocs més emblemàtics de la vida del creador de la llengua literària catalana, conèixer sobre el terreny els episodis que marcaren la seva trajectòria i donaren forma al seu pensament i la seva literatura, com també descobrir el patrimoni iconogràfic que el recorda tant arreu de Mallorca com del Principat.

01 - La casa on es creu que va néixer - plaça major, palma

Diu la tradició que Ramon Llull va néixer l’any 1232 en una casa situada al que actualment és l’angle nord de la plaça Major de Palma. Una placa instal·lada el 1888 per la Societat Arqueològica Lul·liana marca el lloc.

02 - Els anys de la irreverència - església de santa eulàlia

Fill d’una família de la baixa noblesa catalana que s’havia instal·lat a Mallorca després de la conquesta del rei Jaume I, Ramon Llull va passar els primers trenta anys de la seva vida lliurat als plaers mundans. Casat amb Blanca Picany, amb qui va tenir dos fills, va gaudir a fons d’una joventut despreocupada i dissoluta. Era, segons digué ell mateix a la Vida coetània, “afeccionat a compondre vanes cançons”. Luxuriós i irreverent, un dia va arribar fins a l’església de Santa Eulàlia perseguint una bella dama, que just a la porta d’entrada va girar-se i va mostrar-li un pit devorat pel càncer.

03 - Escoltar un sermó i canviar de vida - santa margalida, palma

A partir del juliol de 1263, el jove Ramon Llull començà a tenir visions de Crist a la creu. Tot i la impressió que li causaren aquelles visions, que es repetiren quatre vegades durant els mesos següents, Llull no va prendre la decisió de canviar de vida i abraçar l’apostolat religiós fins que no va sentir a l’església de Santa Margalida un sermó de l’aleshores bisbe de Mallorca sobre sant Francesc d’Assís. Inspirat pel fratticello, Llull va desprendre’s de les seves possessions, va abandonar la dona i els fills, i va emprendre el seu primer pelegrinatge.

04 - Temps de formació intel·lectual - monestir de la real

Després de mesos de pelegrinatge pel Llenguadoc, Santiago i Barcelona, Llull va retornar a Mallorca amb la intenció de formar-se intel·lectualment i teològicament per servir més eficientment la causa del cristianisme. A les biblioteques de la Real i de Sant Domingo, i per un període de nou anys, va estudiar llatí, teologia, filosofia, dret, medicina i també la llengua àrab. Aquella etapa va ser l’origen d’una de les intel·ligències més polièdriques i poderoses de tota l’edat mitjana europea.

05 - El moment de la il·luminació - randa i santuari de cura

Finalitzada l’època dels estudis, durant la qual va confegir els primers llibres, Llull es va retirar a Randa per portar una vida d’eremita, dedicada a la meditació i a la contemplació. Va ser allà quan tingué la “il·luminació” que l’empenyé a escriure l’Art abreujada d’atrobar la veritat, la pedra sobre la qual construiria tot el seu futur pensament, convençut que havia trobat el mètode infal·lible per a la conversió d’infidels.

06 - Fundació de l’escola missional - Monestir de miramar

Gràcies a l’ajuda del rei Jaume II, Llull va fundar una escola missional al monestir de Miramar, al cor de la Serra mallorquina. Era l’any 1276 i el propòsit de l’escola era ensenyar l’àrab i l’art lul·liana, que permetria als deixebles de Llull –joves franciscans– de convertir infidels mitjançant els arguments de la lògica i la raó.

07 - El lloc de l’enterrament - convent de sant francesc

Els darrers quaranta anys de la vida de Ramon Llull varen estar marcats pels seus nombrosos viatges, que el dugueren arreu de França, Itàlia, el Nord d’Àfrica i Terra Santa, infatigablement consagrat al proselitisme cristià. És per aquesta raó que la seva mort, produïda a Mallorca tot just després de tornar de Tunis, tingué alguna cosa de poèticament coherent. Llull fou enterrat a la basílica de Sant Francesc. El sepulcre, amb la seva figura jacent esculpida, és un dels llocs lul·lians més visitats de Mallorca.

08 - Homenatges i rastres iconogràfics - mallorca

El record deixat per Llull és inesborrable i omnipresent arreu de Mallorca. A l’església de Sant Miquel, de Palma, hi ha una figura de Llull al portal gòtic exterior i una capella barroca, a l’interior, dedicada al beat. A la Bibioteca Diocesana i a la del Palau March, s’hi guarden diversos manuscrits. El 1629 es va fundar, també a Palma, el Col·legi de la Sapiència, per al foment de les doctrines lul·lianes. I el 1880 es va fundar la Societat Arqueològica Lul·liana, dedicada a la recuperació de la figura i l’obra de Llull, sovint arraconades pel sector més intransigent i poc mallorquí de l’Església mateixa. Així mateix, una llista d’homenatges iconogràfics hauria d’incloure les escultures del pati de l’IES Ramon Llull i del passeig Sagrera, el bust creat per Llorenç Rosselló i el retrat pintat per Ricard Anckerman, ambdós a l’Ajuntament de Palma, i la predel·la gòtica del Museu de Mallorca, on es veu Llull predicant als musulmans.

stats