Pressupostos
Política 09/11/2022

Yllanes gestionarà 97 milions d’euros per a la transició energètica el 2023, un 41% més que enguany

L'Institut Balear de l'Energia multiplica per sis el seu pressupost per "solaritzar tots els espais possibles, com cobertes, aparcaments i basses de reg"

4 min
El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes

PalmaEl vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, gestionarà 97 milions d'euros el 2023, un 41,2% més que enguany. Així ho ha anunciat aquest dimecres davant la Comissió d'Hisenda i Pressuposts del Parlament, on ha explicat el pressupost de la Conselleria previst per al 2023: "Continuem essent una de les conselleries que més creixen. Recordem que l'any 2020 teníem un pressupost de quasi 40 milions, així que l'hem multiplicat més del doble".

D'aquesta manera, les polítiques en Transició Energètica augmenten un 1000% des del 2020, de 8,5 milions d'euros als 80 milions per al 2023. Yllanes ha afirmat que, d'aquest pressupost, 43,6 milions d'euros corresponen a fons propis, cosa que suposa un augment d'un 24,2% respecte del 2022. A més, els fons finalistes completen el pressupost amb 53,47 milions d'euros, la majoria dels quals provenen del fons Next Generation.

L'Institut Balear de l'Energia multiplica per sis el seu pressupost

L'Institut Balear de l'Energia multiplica per sis el seu pressupost, que arriba als 26,2 milions d'euros, i és l'ens instrumental del Govern que més creix. "Una empresa per abaratir de manera estructural la factura energètica de les administracions públiques i de milers de llars i pime de les Illes", ha declarat Yllanes. L'IBE executa també gran part del Pla d'autoconsum de la Comunitat Autònoma amb "l'objectiu de solaritzar tots els espais possibles, com cobertes, aparcaments i basses de reg per abaratir la factura". Per això, es preveuen 16 milions, 11 milions dels quals provenen del factor d'insularitat per instal·lar 30 MW de renovables i els 5 milions restants del Pla d'inversions per a la transició energètica. Així mateix, l'IBE licitarà enguany les oficines per a la transició energètica del PITEIB, amb una inversió d'1,6 milions.

A més, es preveu executar un projecte pilot d'una instal·lació agrovoltaica a Santa Eugènia (1,8 milions), un altre per a refugis climàtics a espais municipals i un projecte d'emmagatzematge d'energia elèctrica a Formentera (1 milió).

60,6 milions d'euros per a la Direcció General de Transició Energètica

En aquest punt, es manté una partida pròpia de quatre milions d'euros per fomentar l'autoconsum a particulars. Pel que fa a la mobilitat elèctrica, Yllanes preveu arribar a l'objectiu de 1.000 punts de recàrrega d'accés públic el desembre d'enguany. Pel que fa a l'eficiència energètica, continuen les convocatòries per fomentar la rehabilitació energètica d'edificis i subvencions per a renovables tèrmiques i canvi de lluminàries en sectors econòmics (2,8 milions) i residencials (2,3 milions).

Pel que fa al canvi climàtic, el Govern convocarà per primera vegada amb fons propis subvencions perquè els ajuntaments executin projectes d'adaptació amb un pressupost d'1,45 milions d'euros: "A més, incorporam al pressupost el projecte LIFE Adapt Cala Millor per convertir aquesta platja urbana en un referent de com encarar els efectes climàtics". Addicionalment, cal afegir els ajuts en matèria de micromobilitat per a particulars (1 milió) i del desplegament d'un ecosistema d'hidrogen (2 milions).

Un 28% més de pressupost per diversificar l'economia

D'altra banda, s'augmentarà un 28,15% el pressupost amb l'objectiu de "diversificar l'economia de les Illes i continuar impulsant un canvi de model". La DG de Política Industrial incrementa el seu pressupost un 12,8% (13,5 milions) "amb el fi de fomentar mesures de regulació industrial, de promoció industrial i també de modernització i innovació". D'aquests, gairebé més de 3,5 es transfereixen a l'Institut d'Innovació Empresarial (IDI). Així, es destinaran 6,7 milions d'euros a abordar la modernització productiva i reconversió de la indústria local i es preveu triplicar la convocatòria d'ajudes per plans de reconversió industrials per arribar a tres milions. En matèria d'innovació, es preveu un pressupost de 3,8 milions d'euros, un 34,9% més. Aquesta DG contempla diferents partides en acords amb organismes com centres tecnològics, incubadores d'empreses i universitats.

Més d'un milió d'euros per al Pla d'exhumacions

La DG de Memòria Democràtica augmenta el pressupost fins a arribar als 2,1 milions, un 81% més, amb els objectius de continuar executant la Llei de fosses i la Llei de memòria i reconeixement democràtic. La principal partida serà continuar amb el IV Pla d'exhumacions, amb un pressupost previst de més d'un milió d'euros, al qual sumam 124.000 euros de fons finalistes de l'Estat. "Amb aquest pla està prevista la intervenció en vuit fosses, destacant la tercera fase de Son Coletes, l'exhumació de les fosses lligades al desembarcament de Bayo al Llevant o la segona del cementeri de Formentera", ha dit Yllanes. Pel que fa a la Direcció General de Transparència, Participació i Voluntariat, té un pressupost molt similar a l'any passat, amb 1.359.665 euros.

Bons de comerç

També es preveu continuar amb la partida de bons comercials amb 1,1 milions d'euros de pressupost per estimular la seva activitat, així com donar a conèixer aquests comerços locals de barri entre la ciutadania. "En aquesta direcció, acabam d'aprovar el projecte de llei d'àrees municipals d'Impuls Comercial al Consell de Govern. Aviat arribarà al Parlament aquesta eina que donarà un marc jurídic a aquestes figures", ha declarat Yllanes. Per la seva banda, Joan Mas (MÉS per Mallorca) ha parlat del teixit comercial dels municipis: "Vivim la substitució de comerços de proximitat per franquícies, a Palma, Inca i Manacor". També, ha suggerit que es comencin a obrir espais de Memòria on es puguin fer visites i estudis.

Finalment, en el torn d'intervencions, Sebastià Sagrera (PP) ha proposat "recuperar les subvencions concretes de les energies renovables a les explotacions agràries". D'altra banda, Maria Antònia Sureda (El Pi) ha anunciat que el partit farà una esmena relacionada amb l'energia eòlica marina amb molins de vent.

stats