Política 19/04/2023

Vox torna al monument franquista de la Feixina amb el míting de Santiago Abascal

L'acte del líder estatal del partit d'extrema dreta es durà a terme el pròxim dissabte

2 min
Imatge d'arxiu de la Feixina. / ISAAC BUJ

PalmaEl partit d'extrema dreta Vox ha tornat a triar el monument franquista de la Feixina com a escenari d'un dels seus actes. En aquesta ocasió es tracta d'un míting del líder estatal de la formació, Santiago Abascal, un plat fort que se servirà només uns dies abans que comenci oficialment la campanya.

De fet, Vox ja va elegir aquest escenari, tan significat per a l'extrema dreta, per donar el sus a la campanya electoral de les eleccions autonòmiques del 2019, quan va congregar simpatitzants i seguidors per dur a terme la tradicional cerimònia d'enganxada de cartell en un acte que va ser tota una declaració d'intencions. El partit va assegurar llavors que el monòlit feixista s'havia convertit en una mostra de "reconciliació" i homenatge per a totes les víctimes de la Guerra Civil, però que havia estat l'esquerra radical qui havia decidit "tacar-lo" amb la seva obsessió per esbucar-lo. Això sí, no hi va haver cap menció al fet que el monòlit, que data de 1947, es va alçar per honorar només els caiguts del bàndol franquista del creuer Baleares, que va participar en la massacre de la població civil de Màlaga que intentava fugir del bàndol nacional el 8 de febrer de 1937 –aquest fet es coneix com la Desbandà.

Sopar amb simpatitzants

El partit encapçalat per Jorge Campos també va organitzar un sopar a la Feixina l'estiu passat, al qual varen assistir unes 270 persones. En aquesta ocasió, Arran va organitzar una protesta, encara que només va poder reunir una trentena de persones. Campos va estar acompanyat per altres membres significatius del partit d'extrema dreta, com Fulgencio Coll i Tolo Gili.

Abans de tenir representació institucional, l'any 2015, Vox ja va anunciar que demandaria el batle de Palma, José Hila, si ordenava l'enderroc del monument franquista, i mai no ha aturat de defensar la seva presència en aquest cèntric indret de Palma.

Recurs de Memòria de Mallorca al Constitucional

Quina és a hores d'ara la situació de la Feixina? El Tribunal Suprem va avalar la protecció del monòlit l'octubre de 2022 i així ho va indicar al Consell de Mallorca. Però l'associació Memòria de Mallorca va recórrer un mes després al Tribunal Constitucional i la seva presidenta, Maria Antònia Oliver va anunciar que arribaran als tribunals europeus si és necessari.

stats