Política 23/07/2023

"Per votar he deixat el cotxe en doble fila, ple de botelles d'aigua que arribaran a la platja ben calentes"

Des de primera hora del dematí, els col·legis electorals de Palma han registrat una afluència massiva de ciutadans, molts d'ells en xancles i amb el banyador posat

3 min
Cues per votar al CEPA La Balanguera.

PalmaCalor canicular, ventalls, inspiracions profundes i afluència massiva de ciutadans de totes les edats. Aquests són els elements que han definit la primera part de la jornada electoral del 23-J a les Balears. Al col·legi electoral de les Avingudes, des del moment en què han obert les portes s'han registrat coes. Ara bé, les esperes s'han fet menys llargues perquè aquest edifici, on hi ha oficines municipals de l'Ajuntament de Palma, té aire condicionat. "Hem vingut a votar prest perquè d'aquí partim cap a sa Ràpita, a fer un capfico i a dinar amb la meva germana", explica Carla Riera, de 33 anys. Ella, com molts altres ciutadans avui, ha anat a votar amb el banyador i les ulleres de sol posades.

Coes per votar en un col·legi electoral de Palma.

Una realitat ben diferent és la que es viu al col·legi electoral de l'IES Arxiduc. Les taules s'han ubicat al pavelló d'esports, "que és un forn", assenyala Margarita Ferrando, que vota en aquest espai per primera vegada. "Per votar he deixat el cotxe en doble fila i amb neveres plenes de botelles d'aigua congelada. En sortir, anam al Trenc. Però crec que l'aigua arribarà ben calenta", explica rient Toni Grau. A les 9.45 h del matí, dins el pavelló s'han assolit els 34 °C.

A primera hora, per esquivar la calor

La imatge més habitual durant tot el matí, a tots els col·legis electorals visitats, ha estat la de les riuades de gent; a simple vista, molta més que la que va votar el 28-M a les mateixes hores. O tal vegada més concentrada. De fet, diferents ciutadans han confirmat aquesta estratègia. "Com més prest, menys calor. Ara, després de votar, me n'aniré a ca meva, posaré l'aire condicionat i abaixaré les persianes", explica Paquita Canals, de 74 anys, que vota al Casal de Barri de Joan Alcover. El mateix farà Jonàs Sánchez, de 25 anys. "Jo volia anar a la platja, però m'ha fet peresa, així que votaré i faré un confinament tèrmic a casa", diu.

Un ciutadà disposita els seus vots a les urnes, durant la jornada electoral del 23-J.

No tothom que s'ha acostat avui tenia clar qui votar. "Som apolítica. No en tenc ni idea, però vull votar el partit més obert de ment", explica Ana Castillejos, que és la primera vegada que vota, perquè entén que "són unes eleccions transcendentals, en les quals està en joc, més que mai, el model de país que vindrà". Un grup de votants joves, a l'Escola Graduada, s'ha situat davant la taula i entre rialles es demanaven a qui donar la seva confiança. Ara bé, dubtaven entre dos partits. "Tanc els ulls i em deis basta, i la papereta que assenyali el meu dit és la que agafaré", deia un d'ells. Finalment, després de cinc minuts d'estira-i-arronses, tots ells han votat el mateix, amb xancletes i camisetes sense mànigues.

Amb ventalls i ventiladors

Una menció especial es mereixen els membres de les meses que, des de les 8 h i fins ben entrada la matinada, hauran de ser als col·legis electorals, alguns climatitzats i d'altres no. "No està pagat. Per 70 euros, no em compensa estar aquí subratllant noms i amb un ventilador que em tira aire del Sàhara", lamenta un secretari de mesa de l'IES Arxiduc". Els apoderats, si bé també han de quedar als col·legis, tenen més màniga ampla. "Ara estaré aquí fins a les 14.30 h i després me n'aniré a casa a dinar, descansar, i més tard tornaré", assenyala una apoderada del PP del CEPA La Balanguera. Allà, alguns dels representants dels partits lluïen ventalls corporatius, a joc amb la seva roba. Durant la jornada de votació electoral no es poden mostrar eslògans polítics, però res no impedeix lluir els colors corporatius ni complements identificatius. També alguns votants han anat amb colors simbòlics. "El lila és el color de l'alegria i el que ens identifica a totes les dones", diu Estefania Martínez, mentre espera per votar amb el seu ca al col·legi del Casal de Barri de Joan Alcover.

stats