Inici de legislatura
Política 01/08/2023

MÉS per Mallorca, un dels ponts de Sumar amb el sobiranisme

El partit illenc manté contactes informals amb BNG, Bildu, ERC i Junts

2 min
Vicenç Vidal ha recollit aquest dimarts l'acta de diputat.

PalmaEl diputat de Sumar MÉS, Vicenç Vidal, ha reconegut aquest dimarts que ha iniciat "converses discretes" amb l'àmbit de Junts per Catalunya (JuntsxCAT) i amb totes les formacions "amigues" que poden facilitar la formació d'un govern d'esquerres a l'Estat espanyol. Vidal ja ha recollit l'acta de diputat i ha posat en valor la bona relació de MÉS amb Esquerra Republicana, EH Bildu, BNG i també Junts", sobretot després de quatre anys compartint espai en el Senat. I això és el que se li ha transmès a Yolanda Díaz, la capacitat de MÉS de fer de pont entre Sumar i altres forces de l'espectre sobiranista. De moment, aquests primers contactes no han assumit la categoria de formals i s'han fet amb representants dels partits que, malgrat que no són de primer nivell, sí que poden tenir un espai d'influència a l'hora d'arribar a acords.

Fonts properes a les negociacions remarquen la possibilitat que donen les bones relacions dels ecosobiranistes amb altres forces, així com la necessitat d'arribar a acords. Perquè un lloc comú a hores d'ara entre les forces progressistes, siguin sobiranistes o no, és que una nova convocatòria d'eleccions podria donar més força a la dreta. I no només MÉS per Mallorca està fent de pont entre el sobiranisme i Sumar, Compromís té el mateix paper, encara que segueix un camí diferent del dels contactes informals de MÉS, que se centra a parlar amb representants polítics de confiança. Tampoc no s'ha de descartar el paper del PSIB, que també es va oferir a Pedro Sánchez com a mediador. A més, cal recordar que Francina Armengol va mantenir una relació fluida amb Pere Aragonès la legislatura passada i que això podria facilitar les coses.

El que tenen clar els actors implicats és que el PSOE haurà de fer cessions importants i pactar moltes coses. Fonts de la negociació expliquen que, malgrat que el referèndum és un objectiu impossible per part dels partits catalans, però que l'amnistia sí que és una possibilitat més factible. De moment, a Ferraz estan a l'espera de les passes d'Alberto Núñez Feijóo, encara que els socialistes estan satisfets que els indults no els hi hagin passat factura a l'Espanya perifèrica, un factor a favor de l'amnistia.

Vidal ha remarcat que des de MÉS es farà "tot el que toca", però el diputat ecosobiranista també ha reclamat al PSOE que sigui "generós" i faci una lectura correcta dels resultats electorals. "Si el PSOE no és generós, si es posa d'esquena a reivindicacions històriques i no accepta el resultat, no hi haurà govern d'esquerres progressistes", ha dit el diputat ecosobiranista minuts després de recollir la seva credencial.

stats