Memòria democràtica
Política 06/10/2022

Vidal critica la "manca de sensibilitat" del PSOE en rebutjar les seves esmenes a la Llei de memòria democràtica

Tenen a veure amb la retirada de monuments que commemoren el franquisme o la creació d'espais memorialistes a punts representatius de la geografia balear

ARA Balears
2 min
El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, reunit amb altres parlamentaris abans del debat sobre Llei de Memòria Democràtica.

PalmaEl senador de designació autonòmica de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha lamentat que el PSOE hagi rebutjat les 22 esmenes presentades per la seva formació a la Llei de memòria democràtica, que recollien "reivindicacions del moviment memorialista de les Balears, així com del Govern".

Vidal ha presentat aquestes esmenes en el debat d'aquest dimecres al Senat per a l'aprovació del nou text legislatiu en matèria de memòria, segons ha explicat el representant ecosobiranista, que s'ha fet a Madrid amb la presència del regidor de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Calvià, Rafel Sedano.

Vidal ha emfasitzat que les esmenes fan referència als "monòlits feixistes de l'esplanada de Maó i del parc de la Feixina a Palma, construïts el 1939 i el 1945, siguin declarats contraris a la memòria democràtica". En una altra de les propostes, el senador balear demana la cessió, per part de l'Estat, de la casa del que fou batle de Palma, Emili Darder, "mallorquinista, progressista i catòlic, executat per les tropes franquistes el febrer del 1937", amb la intenció d'impulsar un centre "difusor dels valors humanistes i defensors de les llibertats, la cultura i la democràcia"; així mateix, reclama la declaració com a Lloc de Memòria del Fortí d'Illetes, un centre que va servir per a la detenció dels revoltats contra la República, on moriren més de 50 persones.

El parlamentari ha ressaltat la seva "sorpresa" per "l'escassa sensibilitat dels socialistes a l'hora d'incloure les esmenes de les Balears", però també aquelles esmenes proposades per Memòria de Mallorca que feien referència al "reconeixement integral de les víctimes de la violència estructural franquista" o les presentades conjuntament pels partits sobiranistes com ara ERC, Compromís, EH Bildu i Junts, que reclamaven "superar la llei d'amnistia del 1977".

El senador autonòmic, visiblement emocionat, ha clos la seva intervenció destacant que la llei aprovada "honra herois com Tomàs Seguí, batle d'Esporles del període republicà, assassinat pels feixistes el 1937" i rehabilitat per la batllessa, Maria Ramon, la passada legislatura després que el seu cos fos recuperat a la fossa de Porreres. Seguidament, Vidal ha reivindicat que "cal continuar la lluita contra la impunitat fins que el cèlebre clam 'Nunca más', del fiscal Julio Cesar Strassera, durant els judicis del 1985 contra la dictadura de l'Argentina, no sigui necessari".

stats