Política
Política 06/09/2023

Vicenç Vidal: "La meva primera intervenció al Congrés ja serà en català"

El portaveu adjunt de Sumar assegura que, s'hagi consumat o no la reforma del reglament, s'acollirà a l'anunci fet per la presidenta de la Cambra, Francina Armengol

2 min
El diputat de Sumar MÉS, Vicenç Vidal

PalmaEl català serà present ben aviat al Congrés dels Diputats. Ho va anunciar la presidenta Francina Armengol, tot i no tenir encara una reforma del reglament prevista, i ho complirà "sense dubtar-ho" el portaveu adjunt de Sumar, el diputat mallorquí Vicenç Vidal. El polític sobiranista ha dit a l'ARA Balears que "la primera intervenció que faci al Congrés ja serà en català. La presidenta ens ha dit que es podrà fer i jo l'agaf de la paraula", afirma.

Això sí, és molt possible que per a quan arribi aquest moment la normativa també l'empari. I és que la reforma del reglament del Congrés dels Diputats per poder fer-hi servir el català, el gallec i el basc ja ha arribat a la mesa del Congrés i, segons algunes fonts polítiques i com va avançar l'ARA Balears, estarà enllestida per al debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo. El document va signat pels grups parlamentaris de Sumar, el PSOE, Esquerra, el Bloc Nacionalista Gallec, el PNB i Bildu.

El que queda clar és que el fet que la candidatura de Pedro Sánchez depengui de catalans i bascos ha disparat la sensibilitat envers aquesta qüestió, "tot i que curiosament al Senat aquest mateix debat sobre la reforma del reglament es va ajornar moltíssimes vegades, precisament perquè el PSOE s'hi oposava. La situació ha canviat i, per tant, és hora de fer aquests avenços", afirma Vidal.

El grup parlamentari de Sumar incorpora el llinatge de "plurinacional", com a mostra del moment polític que es viu al Congrés dels Diputats. La portaveu titular Marta Lois és gallega; la portaveu adjunta Aina Vidal, dels Comuns, és catalana; Àgueda Rico, de Compromís, també parla en català, i Vicenç Vidal també. Per tant, queda clar que Sumar farà bandera de la pluralitat lingüística i cultural, un fet que segons Vidal "retrata molt bé la configuració d'aquesta formació, que ha entès perfectament les nostres realitats diverses i que ja no veuen Espanya com una part de l'esquerra ens veia fa dècades", afirma.

Més enllà de la llengua en la qual parlarà, el diputat illenc vol reivindicar "que quan vaig sortir elegit molta gent ens deia que quedaríem dissolts dins el grup Sumar; ara queda clara la sensibilitat que hi ha i precisament una de les meves tasques és contribuir a enriquir el debat dins el grup parlamentari, tenint sempre molt present la realitat balear i les greus mancances que patim. I a partir d'aquesta tasca, traslladar també la visió a la Cambra", assegura.

La reforma del reglament inclou també tota una dotació econòmica per fer possible que les intervencions al Congrés es facin en qualsevol de les tres llengües diferents del castellà. Traductors i intèrprets faran la tasca de traduir en directe i també de transcriure les intervencions, dues feines complementàries però diferents, que permetran que les intervencions en llengües diferents del castellà es puguin seguir en directe i quedin també al diari de sessions en la llengua en la qual han estat fetes.

stats