Política 19/10/2021

Vicenç Vidal: "Hem d'esperar a la campanya electoral per tenir la part fiscal del REB o l'aprovaran abans?"

El senador autonòmic de MÉS reclama a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que posi en marxa la part que manca del Règim Especial

2 min
El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal.

PalmaEl senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha reclamat aquest dimarts a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que s'aprovi la part fiscal del Règim Especial de les Balears. Aquest part del REB espera dins d'un calaix del govern espanyol des que el Consell de Ministres va donar llum verda al seu projecte de llei el febrer del 2019. Vidal ha destacat que les Illes són l'únic territori extrapeninsular que no té una fiscalitat pròpia. "Les Canàries, Ceuta i Melilla tenen paquets de mesures fiscals específiques, mentre que les Balears no en tenen cap per compensar la insularitat", ha dit. "Queden dos anys de legislatura. Hem d'esperar a la campanya electoral per tenir la part fiscal del REB o l'aprovaran abans?", ha preguntat a Montero durant la seva intervenció, a més de criticar que "s'hagin perdut dos anys d'una norma de mínims que estava cosensuada". "Han estat dos anys de no tramitar, de desídia, durant els quals no han fet la feina a la qual s'havien compromès", ha afegit.

Vidal també ha recordat a la ministra que el PSOE té "l'oportunitat de votar" aquest dimecres el text alternatiu que va presentar a la proposició de llei del PP sobre el règim fiscal que es debatrà aquest dimecres en el Senat. "Li exigesc que compleixi amb les Illes Balears i que el desbloquegi", ha afegit. El senador ha assegurat que continuarà pressionant fins a aconseguir que el règim fiscal s'aprovi i ha acusat Montero de confondre quan parla d'inversions de l'Estat a les Balears, perquè la ministra hi afegeix altres quantitats que no figuren en el quadre d'inversions directes. "Només li ha mancat sumar els bitllets d'avió i el sou d'aquest senador. No mescli altres coses", ha ironitzat Vidal, a banda de remarcar que la inversió "ha minvat un 14%".

Per part seva, María Jesús Montero s'ha mostrat visiblement molesta amb la pregunta de Vidal i li ha retret que no reconegui "l'aposta" del govern de Pedro Sánchez per les Illes. Segons Montero, les Balears rebran 679,4 milions d'euros de l'Estat durant el 2022. Però, com ja va fer la delegada del govern espanyol a les Illes, Aina Calvo, Montero hi ha afegit partides que no tenen a veure amb les inversions directes del govern espanyol.

"Fa poc més d'un mes vàrem signar el factor d'insularitat i per primera vegada en la història hi haurà 182,7 milions d'euros", ha destacat la ministra, que ha tornat a dir que es tracta d'un "acord històric". "Per una vegada, hauria de reconèixer l'aposta del govern espanyol per aquest territori", ha afegit, i ha advertit que "el discurs fatalista" té com a conseqüència que sembli que "és igual qui governi a Espanya".

stats