Política 14/10/2021

Aina Calvo: "Pensar que l'Estat tracta malament les Balears és tenir una mirada desenfocada i incompleta"

La delegada del govern espanyol calcula la mitjana per càpita d'inversions directes sumant altres partides

3 min
Aina Calvo durant la roda de premsa d'aquest dijous.

PalmaLa delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, ha valorat aquests dijous l'impacte que els pressupostos estatals del 2022 tindran a les Balears i ha lamentat que hi hagi veus crítiques amb el tracte que reben les illes per part de l'executiu de Pedro Sánchez. "Pensar que l'Estat tracta malament les Balears és tenir una mirada desenfocada i incompleta", ha dit, a més de qualificar els comptes de l'Estat com a "esperançadors" i generadors "d'estabilitat i confiança".

Calvo ha assegurat que les inversions dels pressupostos a les Balears són de 350 euros per habitant, i ho ha fet minuts després que la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, valoràs positivament que l'Estat inverteixi a les Illes 303 euros per càpita. Aquest ball de xifres es deu al fet que, mentre que la consellera d'Hisenda ha tengut en compte les inversions directes i el factor d'insularitat, Calvo hi ha afegit altres partides que no tenen a veure, com 268 milions en transport aeri i marítim, 4,5 milions d'ajudes al lloguer d'habitatge o fins i tot 2 milions d'euros en concepte de regeneració d'aigües. Si la suma entre inversions directes i factor d'insularitat és de 355 milions d'euros, Calvo ha sumat partida fins als 680 milions d'euros, i també ha tornat a recordar que l'Estat ha donat ajudes a les empreses de les Illes per valor de 855 milions d'euros.

Quant a l'absència dels convenis de carreteres als pressupostos, Calvo ha subratllat que "els consells no n'han de renunciar, ni hi renuncia l'Estat". Segons la delegada, el fet que els convenis no se n'hagin inclòs "no significa que en desaparegui la possibilitat". "No hi són perquè no s'han enllestit, però hi ha un contacte permanent amb els consells i esperem que això es pugui concretar més prest que tard", ha afegit.

"Els pressupostos responen a una reivindicació històrica"

Per la seva part, la consellera d'Hisenda Rosario Sánchez ha remarcat que els pressupostos estatals de 2022 responen amb la inclusió del factor d'insularitat a "una reivindicació històrica de les Balears". Sánchez ha insistit que la suma dels 172 milions d'inversions directes i dels 183 del factor d'insularitat col·loquen les Illes per damunt la mitjana estatal d'inversions: mentre que les Balears rebran 303 euros per habitant, la mitjana estatal és de 275. A més, la titular d'Hisenda ha assegurat que "el factor d'insularitat ha vengut per quedar".

Quant a l'absència dels convenis de carreteres, la consellera ha criticat el PP per retreure això al govern espanyol. "En el cas de Mallorca és un conveni de 2007 que va caducar i el Consell està en negociacions per recuperar-lo", ha explicat. A més, Sánchez ha acusat l'expresidenta popular del Consell de Mallorca, Maria Salom, d'haver "aturat màquines" en l'execució d'aquest conveni.

Les valoracions dels partits

Pel que fa als partits que formen part de l'arc parlamentari, el diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà ha considerat que, malgrat que s'hagi inclòs el factor d'insularitat en els comptes de l'any que ve, cal mantenir el recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de 2021, on no hi havia cap dotació econòmica per compensar la manca d'inversions estatals a les Illes. "És necessari que es mantingui. Si al final l'Estat no rectifica, haurem de plantejar-nos si és necessari presentar un nou recurs als pressupostos de 2022", ha comentat després de la reunió de la Junta de portaveus parlamentaris. A més, Ferrà ha reiterat el vot en contra dels pressupostos del senador autonòmic de la formació ecosobiranista, Vicenç Vidal. Malgrat això, el diputat ha remarcat que el 'no' és un punt de partida i que la voluntat de Vidal és negociar per "millorar" els pressupostos.

Per la seva part, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha qualificat els pressupostos estatals d'"estafa" i ha assenyalat que el factor d'insularitat és una qüestió "aliena" a les inversions. "Sempre hem defensat que el factor d'insularitat és un suplement i no ha de suposar una minva en les inversions", ha continuat Melià. El president d'El Pi, Tolo Gili, ha criticat "l'exaltació" que el PSIB va dels pressupostos i que se celebri el REB com una victòria.

El portaveu del PP, Toni Costa, ha assenyalat que els comptes estatals són la constatació de "l'engany massiu perpetrat per la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, a les Balears" i ha criticat que la inclusió del factor d'insularitat hagi implicat retallades a altres partides. A més, Costa ha acusat el Govern de "manipular les dades". "Les Balears no estaran en res per damunt de la mitjana espanyola", ha afegit.

stats