Política 01/03/2021

Vicenç Thomàs: "L'Estatut també és una arma contra la pandèmia"

El president del Parlament de les Illes Balears ha reconegut durant el seu discurs que "no és fàcil trobar l'equilibri que permeti protegir la salut i salvaguardar l'economia"

3 min
El president del Parlament balear, Vicenç Thomàs, durant el discurs del dia de les Illes Balears.

PalmaEl president del Parlament balear, Vicenç Thomàs, ha reivindicat durant el seu discurs amb motiu del Dia de les Illes Balears que l'"Estatut també és una arma contra la pandèmia", perquè preveu, entre altres coses, la "protecció dels drets", la "defensa del medi ambient" i la "igualtat entre homes i dones". La crisi del covid-19 ha estat protagonista durant la intervenció i, amb referència a això, ha reconegut que "no és fàcil trobar l'equilibri que permeti protegir la salut i salvaguardar l'economia".

Thomàs ha assenyalat que "avui no és un 1 de març com el que hem viscut des de fa 38 anys" i ha demanat guardar "uns moments de silenci i record cap a les víctimes del covid". Quant a les persones afectades econòmicament, ha admès també que "paradoxalment, el que ens convertia en una de les principals locomotores econòmiques d'Espanya ha provocat que avui ho passem pitjor que a altres zones d'Espanya i d'Europa".

"L'Estatut d'Autonomia va ser un vot de confiança a la maduresa democràtica de la nostra terra", ha celebrat el president del Parlament, qui ha assegurat que "s'equivocaven" els qui pensaven que "no estàvem preparats o que no ens mereixíem tenir un govern propi i un parlament sobirà o uns consells insulars plenament integrats conjuntament amb uns ajuntaments operatius". No obstant això, ha admès que "la reacció de l'administració sempre és millorable" i que cal aplicar-se "la més rigorosa autocrítica".

Homenatge als serveis essencials

El Parlament ha homenatjat els treballadors que estan en la primera línia de lluita contra el coronavirus i set d'aquestes persones han estat les encarregades de llegir set articles de l'Estatut d'Autonomia. "Sempre seran poques les vegades que reconeixerem l'esforç i sacrifici que estan demostrant els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers", ha destacat Thomàs, qui ha recordat "tots els que ens han permès mantenir els serveis essencials", com ara "els que ens atenen a les botigues i als supermercats, als mercats i a les apotecaries, els que fan net els nostres carrers, els transportistes i repartidors", a banda dels sanitaris i els membres dels cossos policials.

Així mateix, ha apuntat que "a la nostra cambra legislativa, malgrat les restriccions i limitacions, l'activitat no es va aturar en cap moment". Algunes de les xifres que fan balanç d'aquests mesos són els "nou decrets llei, sis d'exclusivament dedicats a establir mesures urgents per pal·liar els efectes provocats perl covid-19" que s'han convalidat, ha subratllat el president parlamentari.

Risc de regressió

"La qualitat de la salut, l'educació i els serveis socials són la carta d'identitat d'una societat que es vulgui definir com a avançada i solidària. I la nostra ho és gràcies a un Estatut que inclou com a prioritats irrenunciables la protecció d'aquestes prestacions universals i gratuïtes per a tothom", ha afirmat Thomàs, qui veu que hi ha una "amenaça de retrocedir en les fites aconseguides".

"El risc de regressió que vivim ens obliga a actuar sense dubtes. Qualsevol passa enrere en drets i serveis pot suposar una pèrdua definitiva. I si hi ha res que hem de defensar com mai, són els serveis públics que ens estan ajudant a flotar enmig d'aquesta tempesta", ha afegit.

Ara bé, Thomàs confia "en la capacitat de les institucions democràtiques per exercir les seves funcions amb decisió, de manera integradora i incloent". I ha agraït que "des de l'ampli ventall ideològic que tenim aquesta legislatura, els grups parlamentaris hagin defensat els seus posicionaments polítics amb fermesa però amb la generositat necessària per arribar a acords".

"Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera no només estan resistint, sinó que ja pensen en què s'ha de fer demà per continuar amb una història d'autogovern que està plena d'èxits i objectius aconseguits", ha conclòs el president de la cambra.

stats