Extrema dreta

Viatge al poble més ultra d’Espanya

Los Santos de la Humosa, als afores de Madrid, és l’únic municipi on governa España 2000

4 min
La plaça de toros de Los Santos de la Humosa, on s’espera que per festes aquest setembre s’hi tornin a fer corrides.

Los Santos De La HumosaEntrant a Los Santos de Humosa (Madrid), des del revolt de la carretera es veu al pati de la primera casa una bandera d’Espanya. És una de tantes que hi ha al municipi més patriota de l’Estat, si es dona per bo l’eslògan del partit que ostenta l’alcaldia: España 2000, el auténtico patriotismo español. És l’únic poble on governa aquesta formació d’extrema dreta nascuda el 2002 a València, els símbols de la qual acostumen a veure’s en manifestacions que exalten la dictadura franquista. Sense anar més lluny, a la seva pàgina web es pot veure que el 26 de març va organitzar una xerrada amb fills de combatents de la División Azul, adornada amb la bandera de l’àliga.

Més enllà de València, l’altre reducte d’España 2000 és Alcalá de Henares, ciutat de gairebé 200.000 habitants al nord-est de Madrid. El 2019 el partit hi va perdre l’únic regidor que tenia en benefici de Vox. Al poble veí, Los Santos de la Humosa, d’uns 2.700 habitants, resisteixen tres regidors de la formació, que van aconseguir desbancar el PSOE -cinc regidors- de la mà de Vox -un- i el PP-dos-. Els conservadors, però, van preferir quedar-se fora del govern. 78 vots de diferència van separar el tripartit de dretes dels socialistes, que havien governat els últims vuit anys.

“El PSOE sempre ha creat tensió: tu ets fatxa i tu ets roig”, lamenta l’Ángel, un veí de tota la vida que vota el PP. La Rocío dona un nom fictici per curar-se en salut, i coincideix que ara hi ha menys tibantor, però que el poble “té les seves coses”. “Algunes mirades; aquest és d’aquests, aquell és dels altres...”, comenta sense voler entrar en gaires detalls. L’Iván sí que ho fa: “Hi ha gent que no va a algun supermercat perquè la família que el porta és de dretes o viceversa. Són coses que no entenc, és un poble raret”.

Pugna per les corrides de toros

A los Santos -així en diuen-, durant un mandat d’un alcalde del PSOE fa molts anys els veïns van construir la plaça de toros amb les seves mans. Tot i ser la insígnia del municipi, també provoca divisió. En la legislatura anterior, els socialistes van cometre l’error de tancar la plaça al·legant que queia a trossos. Hi ha qui admet que hi havia perill i hi ha qui assegura que l’informe tècnic que indicava les deficiències “va resultar ser mentida”. Sigui com sigui, la solució provisional va ser muntar-ne una de mòbil en un altre punt de la localitat, cosa que va indignar els més fervents defensors de les corrides al seu lloc de sempre. La Guàrdia Civil va haver d’intervenir en unes festes perquè un grup volia treure el toro del recinte i dur-lo cap a baix, a la plaça clausurada. “Hi va haver un bon sidral!”, s’exclama un que hi era. El 2020 i 2021, ja sota el govern d’España 2000, no hi va haver toros a causa de la pandèmia. “I aquesta vegada no es van queixar”, puntualitza l’Álvaro, un adolescent que explica a l’ARA que al municipi sí que hi ha jovent que simpatitza amb l’ideari ultra.

I és que el discurs més estès entre els veïns és que la ideologia no pesa tant a l’hora de votar i que España 2000 governa per la combinació de dos factors: la decepció amb el PSOE i el PP -apunten que l’alcalde conservador que va governar entre 2003 i 2011 va arruïnar l’Ajuntament- i que el candidat sigui algú del poble. “Volem gent que coneguem”, assegura l’Ángel, acompanyat d’un amic d’Alcalá de Henares. Ell, que s’ho mira amb una mica de distància, avisa “que als pobles són molt fachunos!

A Los Santos s’ha normalitzat l’arrelament d’España 2000 i molts no coneixen del cert els seus postulats, o en tot cas de manera superficial. “Té mala fama, oi?”, diu el Paco, que està de xerrera amb un veí i un altre senyor de fora del poble a la zona més elevada del municipi, que ofereix un mirador del Corredor del Henares, amb Madrid més enllà i les muntanyes encara nevades de la Sierra al fons. Hi ha qui lamenta que un poble d’aquesta factoria paisatgística es vegi tacat per tensions polítiques, per bé que amb el nou alcalde asseguren que han minvat.

Lázaro Polo, l’alcalde d’E2000

“És agradable, el xaval [té 40 anys]”, afirma el Paco, que tot i no fer-ho el 2019, assegura que l’any que ve votarà Lázaro Polo si es presenta. Tothom el coneix perquè és del poble i s’atura a escoltar la gent, a diferència del que feia el seu predecessor, diuen alguns veïns. La família de Polo era socialista però ell ha acabat a les files d’España 2000. No ha volgut atendre l’ARA, però en una entrevista el 2019 a El Español va dir que no es considerava de dretes ni d’esquerres. També, que si no hi ha feina per als espanyols, no s’han d’acceptar immigrants -a Los Santos hi viuen famílies del Magreb però els veïns consultats asseguren que estan integrades-. Però què fa al poble? La cap de l’oposició, Jazmín Jiménez, critica que va retirar ajudes per a material escolar per dedicar-les a reformar la plaça de toros, una mesura que l’Ángel lloa perquè hi ha posat arbres de diferents espècies. Jiménez creu que Polo va acabar a España 2000 perquè és qui el va acollir, la Rocío sosté que “deu tenir les seves idees i no les manifesta” i l’Iván assegura tenir més informació del passat de l’alcalde: “Coneixes La Bodega d’Alcalá de Henares [un lloc de reunió de neonazis]? Ell i els seus amics hi anaven”.

stats