Política 29/04/2019

Veus Progressistes, davant el fracàs: “El vot de la por ens ha penalitzat”

Guillem Balboa i Rosa Cursach queden lluny del Congrés i del Senat

Cristina Ros
3 min
Veus Progressistes, davant el fracàs: “El vot de la por ens ha penalitzat”

PalmaVeus Progressistes ha quedat, com qui diu, sense paraula. Ningú no ha pujat a l’escenari i el faristol, darrere el qual es llegia “La teva decisió”, ha quedat buit. Ni el seu candidat al Congrés, Guillem Balboa, ni la candidata al Senat, Rosa Cursach, aniran a Madrid. I vists els resultats que els han donat les urnes, amb poc més de 25.000 vots, per davall del 5% a la cambra baixa, han decidit no fer discurs públic. “No hi ha res a celebrar. Els resultats no han estat bons, no es pot dir altra cosa. El vot de la por a l’extrema dreta ens ha penalitzat”, ha declarat Balboa a l’ARA Balears. “El PSOE ha jugat bé la carta de la por cap a Vox i els ha donat bons resultats. Ara el que ens preocupa són els pactes a escala estatal, la possibilitat d’una unió entre els socialistes i Ciutadans”, ha afegit.

Ha fet fred tota la vetlada a Can Alcover, la seu de l’Obra Cultural Balear on Veus Progressistes havia de celebrar els resultats electorals. MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Ara Eivissa i Esquerra Republicana varen apostar per una coalició ecosobiranista per sumar, però des que han començat a sortir els primers resultats s’ha vist que no hi arribarien. La cúpula de la coalició s’ha tancat al segon pis de Can Alcover a seguir el recompte, fins que els resultats han confirmat el fracàs. Reunits, a més de Balboa i Cursach, hi eren una part important de les forces vives de l’actual legislatura: el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; la vicepresidenta del Govern, Bel Busquets; el batle de Palma, Antoni Noguera; la consellera Fina Santiago i la regidora Neus Truyol, entre d’altres. Un cartell a la porta: “No passeu”. Pels passadissos es deia que hi havia tensió a dins. Al jardinet, això sí, enramat de colorins ecosobiranistes, una vintena de joves feien birres i miraven la televisió i el mòbil alhora. El més repetit: “Els nostres s’han tapat el nas i han votat PSIB o Podem”.

Quan el recompte ha arribat al 76%, en un gest de ja n’hi ha prou, els líders de la formació han fet acte de presència. S’han aplaudit els uns als altres, els joves i alguns apoderats acabats d’arribar als candidats, i viceversa. En total, una cinquantena de persones. Tot i les cares llargues, s’han de mantenir els ànims. Les eleccions al govern, consells i ajuntaments són a tocar. El candidat de MÉS a la presidència del Govern, Miquel Ensenyat, ens ha assegurat que no es pot fer una traslació dels resultats de les estatals al proper 26 de maig: “Les nostres eleccions són les autonòmiques, insulars i municipals. Sempre ens ha passat el mateix amb les generals. La gent vota en clau estatal i, aquesta vegada, realment el vot útil ens ha pesat”. Per Ensenyat, “no hem de veure els resultats d’avui com un missatge per al 26 de maig. A les nostres eleccions, anam a tir segur”.

“Visca Catalunya!”

Mentre parlàvem amb Ensenyat, ens ha interromput un crit col·lectiu: “Visca Catalunya!”. Els assistents, atents a la pantalla, acabaven de veure confirmats els 15 diputats d’Esquerra Republicana de Catalunya. I Esquerra de les Illes, liderada per Mateu Matas ‘Xurí’, fa part de Veus Progressistes. Els motius del clam els va explicar Mateu ‘Xurí’: “Per primera vegada ERC és la primera força a Catalunya. L’independentisme manté el torcebraç a l’Estat. Les Illes hem quedat sense diputat al Congrés, aquí fa falta fer molta feina i molta pedagogia, però a Madrid tindrem companys que treballaran també per nosaltres. Sabem que no som tots sols. La perifèria va guanyant terreny, cada vegada més. I més prest que tard, la perifèria tombarà el centre”.

stats