Eleccions generals
Política 23/07/2023

Urnes, paperetes i... ventiladors: arriben les eleccions més 'calentes'

Les elevades temperatures han obligat alguns municipis a canviar d'ubicació els col·legis electorals

3 min
Els ventiladors que l'Ajuntament de Barcelona ha portat als col·legis electorals

BarcelonaUrnes, paperetes i... ventiladors. Aquest és l'escenari que es viurà aquest diumenge en molts col·legis electorals. I és que seran les primeres eleccions espanyoles que se celebraran en plenes vacances d'estiu. Fins ara s'havien convocat diverses vegades al juny i fins i tot al desembre, a les portes de Nadal, concretament el 20 de desembre del 2015, però en aquest cas perquè Mariano Rajoy, que aspirava a revalidar el seu mandat, es va veure obligat a repetir els comicis sis mesos després davant la impossibilitat de forjar un acord de govern. Mai, però, unes eleccions generals han tingut lloc al juliol o a l'agost. Al País Basc i a Galícia, en canvi, els ciutadans sí que van anar a les urnes el 12 de juliol del 2020 un cop es va superar el confinament per la pandèmia, però encara amb mascaretes. Unes eleccions en què van ser escollits altre cop Iñigo Urkullu i l'ara candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Per fer front a la calor, els consistoris repartiran aigua i ventiladors als col·legis electorals. L'Ajuntament de Barcelona ha repartit 18.000 ampolletes d'aigua de mig litre als 285 col·legis electorals de la ciutat per als membres de les meses i ha garantit que els que no tinguin aire condicionat tindran ventiladors al seu abast. A Tarragona, on els col·legis electorals no tenen aire condicionat, el consistori ha repartit una norantena de ventiladors. En pobles més petits, com Artesa de Lleida, els ventiladors de l'escola es portaran al centre de votació, en una pràctica que es repetirà en altres punts de votació. Alguns municipis a Catalunya han optat per canviar d'ubicació els col·legis electorals per les altes temperatures i han buscat espais climatitzats. És el cas de Sabadell, on l'Ajuntament ha reubicat 10 col·legis electorals, o de Montornès del Vallès, Sant Cebrià de Vallalta, Santa Cristina d'Aro, Valls o Vilafranca del Penedès.

Temperatura màxima prevista per avui

43 ºC

41

39

36

34

32

30

28

26

24

22

20

18

43 ºC

41

39

36

34

32

30

28

26

24

22

20

18

43

41

39

36

34

32

30

28

26

24

22

20

18

Menys calor que a principis de setmana

Però quina temperatura s'espera aquest diumenge? Avui no serà un dia de calor tan extrema com dimarts o com altres que hi ha hagut aquest mes de juliol, però en un context de fa 20 o 30 anys podria ser tranquil·lament un dels dies de més calor de l’estiu. Al migdia la temperatura saltarà amb facilitat per sobre dels 35 graus a Ponent, i algunes màximes sobrepassaran també aquest llindar en punts del prelitoral i de la Catalunya Central. Res fa pensar en temperatures de 40 graus, però la calor serà purament canicular i més intensa del que tocaria per a l’època. A la costa la humitat farà que la sensació tèrmica arribi als 37 o 38 graus.  El Meteocat té només actiu un avís per calor nocturna de cara a les primeres hores del dia, ja que aquest dissabte la previsió era que a causa dels núvols baixos la nit fos de molt mal dormir en comarques com el Montsià, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp i el Tarragonès. 

Els núvols baixos poden fer que el dia sigui mig ennuvolat a la costa durant el matí i també hi haurà nuvolades en punts del Pirineu a la tarda, però si arriba a caure algun xàfec seran fenòmens molt aïllats i de poca estona, que no haurien de tenir cap efecte sobre la participació. Malgrat els núvols baixos que hi haurà sobretot en comarques del sud, el dia serà plenament de platja i amb banderes verdes en general. Això sí, a la Costa Brava és possible que alguns es retirin aviat de la platja quan a partir del migdia el vent de sud es deixi sentir amb ratxes moderades. En el context espanyol no hi haurà pluges gairebé enlloc, però la calor sí que podria arribar a tenir un cert efecte en la participació o si més no en les hores de més vot. L’Aemet té actius avisos per calor en moltes províncies, i el perill es considera alt en algunes parts de Navarra i sobretot en valls interiors d’Andalusia, on el termòmetre pot arribar als 40 graus.

Més informació del 23-J

stats