Eleccions basques

Urkullu, a la corda fluixa: el PNB proposarà dilluns nou candidat a lehendakari

Aitor Esteban o Izaskun Blibao, els noms que sonen per substituir-lo

ARA
2 min
El lehendakari Iñigo Urkullu en una imatge recent.

BarcelonaL'executiva del PNB ha anunciat avui que en la pròxima reunió, que se celebrarà dilluns, abordarà qui encapçalarà la candidatura dels jeltzales a les eleccions al Parlament basc, que tindran lloc l'any vinent. Una reunió en què previsiblement s'acordarà el relleu d'Iñigo Urkullu com a cap de llista. De fet, l'Euskadi Buru Batzar (EBB) ha fet aquest anunci després que El Correo hagi revelat que la direcció de la formació nacionalista ja hauria informat l'actual lehendakari que no seria el candidat. La seva absència en actes públics aquests últims dies també ha alimentat el rumor sobre la seva possible sortida.

En el comunicat, l'executiva liderada per Andoni Ortuzar no confirma ni desmenteix aquesta informació i es limita a explicar que encara no han iniciat el procés per a la configuració de les candidatures amb què el PNB concorrerà a les pròximes eleccions basques. Si els jeltzales acabessin prescindint de l'ara lehendakari es tancaria una etapa d'onze anys de lideratge institucional d'Urkullu, que va arribar a Ajuria Enea després del breu mandat de Patxi López (2009-2012). Sobre la taula ja hi ha noms que circulen per substituir Urkullu, com Aitor Esteban, diputat al Congrés, o l'eurodiputada Izaskun Bilbao.

El frec a frec que manté el PNB amb EH-Bildu, que es va fer visible a les eleccions al Congrés, en què van empatar a cinc diputats, està al darrere del possible relleu d'Urkullu. I és que els jeltzales observen amb preocupació com la formació abertzale els va guanyant terreny en tots els últims comicis. En comparació amb fa quatre anys, a les municipals i forals del maig va patir una pèrdua de 86.000 vots i a les espanyoles, de 103.000. El PNB es dessagna electoralment i el més preocupant per als jeltzales és que aquest vot no va a l'abstenció, sinó que va a parar a EH Bildu, el seu principal adversari.

Curiosament, aquest mateix dilluns està previst que Arnaldo Otegi comuniqui a la mesa política d'EH Bildu si vol ser o no el candidat el 2024. Fins ara Otegi ha subratllat la seva intenció de continuar els pròxims quatre anys al capdavant d'EH Bildu –aquesta mateixa setmana ha anunciat que es tornaria a presentar per ser el coordinador del partit–, descartant, d'aquesta manera, l'opció de ser el presidenciable.

stats