Son Sant Joan
Política 13/04/2023

UP es concentra amb els treballadors de l'aeroport contra la privatització de la torre de control

La formació morada ha esmenat la llei de mobilitat sostenible que s'està tramitant perquè aquestes infraestructures siguin de titularitat pública

ARA Balears
2 min
Representants d'UP aquest dijous a Palma

PalmaDiputats d'Unides Podem han assistit aquest dijous a una assemblea de treballadors de l'aeroport de Palma i s'han sumat a la concentració per rebutjar qualsevol nova privatització de torres de control com la de Son Sant Joan. Segons ha detallat en nota de premsa la formació, en la concentració hi han participat controladors aeris, personal de diferents serveis de l'aeroport i bombers aeronàutics.

Durant la trobada, els diputats han aprofitat per presentar les seves esmenes a la llei de mobilitat sostenible, actualment en tramitació parlamentària, amb l'objectiu de desprivatitzar el servei de torres de control aeroportuàries als llocs on estigui en mans privades, i fer el mateix amb els bombers aeronàutics, que en aquests moments són personal d'autoprotecció d'Aena des de la privatització d'aquesta antiga empresa pública.

El portaveu d'UP a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana al Congrés, Rafael Mayoral, ha assenyalat que "l'espai aeri és un element essencial de seguretat nacional que afecta sectors econòmics estratègics al país", de manera que les torres de control "no poden ser privades". En la mateixa línia, ha considerat que als bombers aeronàutics "se'ls ha de reconèixer la condició d'autoritat per garantir la seguretat de les plantilles i dels milions de passatgers que venen al país". A més, ha qüestionat l'actitud del Ministeri de Transports, a qui va dirigir una carta fa dos mesos i ha demanat una reunió per abordar aquestes qüestions que, de moment, no han aconseguit, segons Unides Podem.

Per part seva, la diputada d'Unides Podem al Congrés per Balears Lucía Muñoz ha insistit que es pot aturar la privatització, un fet que "depèn que hi hagi una força democràtica de treballadors que empeny cap a l'aprovació de les esmenes". En aquesta línia, ha destacat que, a més de l'oposició a la privatització de les torres de control, també demanen la cogestió de l'aeroport de Palma per decidir sobre el model turístic que es vol per a l'illa i la gestió dels recursos.

Torres de control

L'esmena presentada per Unides Podem sobre la 'titularitat pública del servei de les torres de control aeroportuàries' consisteix, segons ha explicat la formació, en una disposició addicional nova a la llei i precisa que "el control de l'espai aeri i de les infraestructures aeroportuàries per part del sector públic és un element estratègic de seguretat nacional". A més, preveu que "el servei de les torres de control aeroportuàries constitueix una infraestructura crítica per al transport aeri a Espanya", per la qual cosa "es considera essencial que mantingui el seu caràcter públic en el cas de les torres on ja el tenen i que, una vegada finalitzin els seus contractes on aquest servei va ser privatitzat amb anterioritat, passi de nou al sector públic”.

stats