Política 16/01/2023

UP presenta una iniciativa per rebaixar de 10 a 5 els immobles per ser considerat gran tenidor

La proposició de llei registrada per la formació morada suposaria modificar la normativa autonòmica

1 min
El 2023 s’acabaran més de 500 habitatges socials a les Balears.

PalmaUnides Podem ha registrat aquest dilluns en el Parlament una proposició de llei (PL) que planteja rebaixar de 10 a 5 els habitatges necessaris perquè un propietari sigui considerat gran tenidor. Aquesta iniciativa suposaria modificar la normativa autonòmica aprovada el 2019. "Les Balears són la comunitat amb major nombre de propietaris amb entre cinc i deu habitatges, molts dels quals estan buits, en mans d'especuladors", ha assegurat la portaveu adjunta de la formació morada, Esperança Sans.

La diputada ha explicat que entre el 2015 i el 2019 un de cada quatre habitatges registrats pertanyia a un gran tenidor. "Hem de posar en marxa mesures perquè els habitatges buits es posin a disposició de la ciutadania", ha afirmat en roda de premsa. Des del partit consideren que reduir el barem per ser un gran tenidor tindrà una major incidència sobre la mobilització d'habitatges buits.

Una altra de les mesures és que tot el territori illenc sigui declarat zona tensada. Aquest suposaria que, segons el resultat de la llei d'habitatge estatal que s'està negociant, el Govern pugui controlar el preu del lloguer a tots els municipis de les Illes. Tant la cap de l'Executiu, Francina Armengol, com el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han expressat aquesta voluntat en nombroses ocasions.

Per la seva banda, el coordinador d'Esquerra Unida a les Balears ha exigit que el pressupost per a les polítiques d'habitatge arribi al 2% del Producte Interior Brut (PIB) en el 2030. Martínez ha apuntat, a més, que la iniciativa registrada per UP pretén exigir que els planejaments urbans dels ajuntaments contemplin la reserva d'almenys un 50% del sòl disponible per a habitatge protegit, i d'aquest percentatge, el 60% que sigui per a lloguer social.

stats