Política 09/05/2018

Els partits mostren unitat contra les prospeccions petrolíferes

El PP admet “matisos” respecte de la posició dels altres grups però dona suport a la iniciativa presentada avui

Jaume Ribas
2 min
Foto de família amb representants de tots els grups.

PalmaTots els grups polítics del Parlament de les Illes Balears han registrat avui una proposició de llei perquè es prohibeixin les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània. Els grups han proposat una iniciativa idèntica a la que varen fer i aprovar el febrer del 2017 a fi que no es puguin fer “activitats d'investigació, exploració i explotació” d'hidrocarburs al llit marí.

El Congrés dels Diputats va rebutjar aquesta iniciativa elevada per la Cambra balear gràcies al veto pressupostari del govern de Mariano Rajoy, tal com ha recordat la diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur.

La portaveu del Partit Popular, Marga Prohens, ha argumentat que el govern central va recórrer al veto per la vigència d'uns pressupostos prorrogats i ha obert la porta que el PP pugui facilitar ara, amb els pressupostos encaminats, l'aprovació d'aquesta llei.

La diputada de Ciutadans Olga Ballester ha dit que tot i que fa un any el seu partit va permetre que la mesa del Congrés exercís aquest veto a petició del govern, “espera” que aquesta vegada no ho faci. Així mateix, ha anunciat que, en cas que l'executiu vulgui tornar a paralitzar la mesura, ho haurà d'”argumentar” millor que la darrera vegada.

Matisos

El PP ha reiterat el seu rebuig a les prospeccions, però ha admès “matisos” respecte de la posició de la resta del grups. Segons el president dels conservadors, Biel Company, el projecte en marxa MedSalt-2 té una finalitat científica i “no és cert” que pugui servir per trobar i explotar hidrocarburs. Avui, Marga Prohens ha volgut “no polemitzar” i ha remès a les declaracions del president del partit per explicar la seva posició sobre les prospeccions petrolíferes.

A més, Prohens ha dit que no ha parlat amb el govern d'Espanya i ha admès que el PP balear “no sap” com actuarà l'executiu de Rajoy ni què passarà finalment amb el MedSalt-2.

stats