Política 24/04/2018

El Ministeri reactiva els sondatges per poder fer prospeccions petrolieres

Dissabte passat es va publicar al BOE l'aprovació d'un projecte científic per estudiar el llit marí prop de les Balears

Jaume Ribas
2 min
Una de les mobilitzacions de l’organització.

PalmaEl passat dissabte 21 d'abril, el BOE va publicar l'autorització d'un projecte de recerca que estudiarà mitjançant sondatges el llit marí de les Balears, especialment entre la part sud de Mallorca i les illes d'Eivissa i Formentera.

Segons que denuncien a Aliança Mar Blava, la recerca es durà a terme amb canons d'aire comprimit d'alta pressió, que qualifiquen de "perillosos" i alerten que podrien afectar una zona "d'extrema importància per als catxalots".

El projecte autoritzat pel Ministeri s'anomena MEDSALT-2, l'impulsa l'Institut Nacional d'Oceanografia i Geofísica Experimental italià i està destinat a estudiar un dipòsit salí gegant situat en aquesta zona. Tot i això, Aliança Mar Blava denuncia "l'interès" de les grans companyies energètiques en aquest projecte per "les possibilitats que obre per a l'explotació dels hidrocarburs a la zona".

A més, tal com recorden els ecologistes, el Ministeri de Medi Ambient ja va reconèixer l'any passat que el projecte podria tenir impactes adversos significatius en el medi ambient.

El Pacte, en contra

Els diferents partits que donen suport al Pacte d'esquerres a Balears ja han anunciat que s'oposaran al projecte i faran tot el possible perquè no surti endavant. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal (MÉS), ha avançat que la seva conselleria farà les al·legacions que calgui al projecte i es coordinarà amb el Parlament i la resta dels grups d'esquerres per oposar-s'hi.

El portaveu socialista al Parlament, Andreu Alcover, ha parlat de "traïció" de l'executiu liderat per Mariano Rajoy i l'ha acusat de "renyar" les Balears pel seu model turístic "mentre reactivava les prospeccions a la Mediterrània".

Així mateix, Podem ha demanat que "el govern del senyor M. Rajoy i Ciutadans respecti d'una vegada el rebuig que ja ha expressat la nostra societat a les prospeccions" i aturi el projecte i, a més, han recordat que els grups autonòmics tant del Partit Popular com de Ciutadans varen votar en contra dels sondatges a la Mediterrània.

Reactivar la llei contra les prospeccions

Tots els grups polítics de Balears varen posar-se d'acord per elevar al Congrés una proposició de llei que vetàs les prospeccions petrolieres a la Mediterrània. Però la mesa del Congrés, amb majoria del PP i Ciutadans, va vetar la tramitació de la llei a la cambra baixa.

Ara, els partits progressistes impulsaran una Proposició No de Llei (PNL) per reactivar aquesta iniciativa, que actualment es troba paralitzada, a la mesa del Congrés. D'aquesta manera, el Parlament demanarà que se'n reactivi la tramitació per protegir definitivament les Illes Balears dels sondatges i les prospeccions petrolieres.

El bloqueig de la mesa del Congrés del PP i Ciutadans es va fer d'acord amb una norma que permet desestimar aquells projectes que obliguin l'executiu a augmentar la despesa i que ara ha estat posat en dubte pel Tribunal Constitucional. Així doncs, els partits progressistes de Balears creuen que hi ha base per permetre desencallar la iniciativa del Parlament i prohibir al Congrés els sondatges de manera definitiva.

stats