Agricultura
Política 15/03/2024

Unió de Pagesos exigeix al Govern que compleixi la llei de canvi climàtic

En un comunicat, l'entitat també reclama que s'afavoreixi la reducció del nivell d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle als criteris pels processos de contractació pública

ARA Balears
2 min
Representants d'Unió de Pagesos s'han desplaçat aquest divendres a l'hospital d'Inca.

PalmaUnió de Pagesos ha exigit aquest divendres al Govern que compleixi amb la llei de canvi climàtic i afavoreixi la reducció del nivell d'emissions de gasos d'efecte hivernacle als criteris pels processos de contractació pública. En aquesta línia, ha demanat a l'Executiu que revisi aquests criteris per garantir la presència d'aliments produïts a les Balears a hospitals, escoles, residències i serveis socials. En un comunicat, l'entitat ha assenyalat que la crisi estructural que pateix el camp mallorquí amb la competència permanent dels productes que venen de fora "es veu agreujada cada vegada que l'administració fa un concurs de compra pública i no aplica criteris que permeten participar a les empreses d'aquí amb garanties d'èxit".

"Hem consultat experts en contractació pública que defensen que la compra d'aliments produïts aquí es pot defensar des d'un punt de vista objectiu: els aliments produïts aquí tenen una petjada de carboni inferior als que arriben de fora", asseguren, i afegeixen que, un estudi recent de l'IRFAP assenyala que aquesta diferència "pot arribar a ser superior al 50%".

Així mateix, han apuntat que davant l'evidència que la normativa de contractació pública permet valorar millor les pràctiques ambientals i la menor petjada de carboni de la pagesia mallorquina "és imprescindible que el Govern i la resta d'institucions revisin les seves pràctiques en matèria de contractació i les actualitzin immediatament".

El secretari general d'Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, ha posat de manifestat que l'Executiu "no pot treure ni un contracte públic més que no prevegi això", i ha destacat que "és urgent que s'acabi amb aquest greuge i es valori que els aliments produïts a Mallorca cuiden més el planeta que els que arriben de fora" i que "per això l'administració ha de triar els locals". "Tornam demostrar que la Unió de Pagesos està al servei de la pagesia d'aquest país i venim a donar solucions i a remar, i per això hem cercat la manera com l'administració pot prioritzar els productes d'aquí", ha remarcat.

Finalment, Ordines ha advertit que "ara les administracions han d'actuar i han d'incorporar aquests criteris" i que si no ho fan, presentaran "recursos a tots els concursos de compra pública d'aliments on no es tinguin en compte les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle".

stats