Política 05/04/2022

Truyol creu que el procés judicial dels abocaments d'EMAYA té una "causa política darrere"

La regidora ha destacat que els fets s'investiguin "en moments molt concrets", quan es produeixen "des de fa anys"

ARA Balears
2 min
La regidora de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, en una imatge d'arxiu.

PalmaLa regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, creu que existeixen "causes polítiques" darrere de la decisió del jutjat d'Instrucció número 12 de Palma, que aprecia indicis de delicte pels abocaments d'aigües fecals a la badia de la ciutat.

Durant una roda de premsa recollida per Europa Press, l'expresidenta de l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (Emaya) ha criticat que s'investiguin aquests abocaments "en moments molt concrets", quan realment es produeixen "des de fa anys".

"Instrumentalització de la justícia"

"Les persones encausades som víctimes d'uns interessos econòmics concrets, la instrumentalització de la justícia i el seu ús en benefici propi és un fet que menysprea i perjudica la democràcia i els seus valors", ha manifestat.

Per justificar aquest argument, Truyol ha posat d'exemple algunes actuacions fetes des de la seva àrea a partir del 2015, com són el tancament de les platges cada vegada que hi havia un abocament, la neteja del sistema de pluvials de Palma, la recuperació del cànon de sanejament i l'execució d'un col·lector interceptor, entre d'altres.

"Són només uns exemples del treball que s'ha fet per revertir la situació dels abocaments, per això no entenem de cap manera que s'encausi les persones que han fet més feina per solucionar aquesta situació", ha insistit.

Així mateix, ha assegurat que totes les seves actuacions s'han basat "sempre a millorar el medi ambient, salvaguardar la salut pública i millorar la qualitat de l'aigua de la badia", i ha ironitzat que "reduir els abocaments o aconseguir compromisos d'inversió per a una depuradora no és un atemptat contra el medi ambient".

Sobre els equips de govern anteriors

"Altres equips anteriors no van fer res per solucionar aquest problema, el 2015 feia ja molts anys que la depuradora era deficient i no és que no es fes cap inversió, sinó que, a més, s'amagava aquesta situació, per això resulta sorprenent que el procés judicial s'emmarqui en uns anys concrets", ha subratllat.

Per altra banda, ha recordat que Emaya "no té competències per fer una depuradora", motiu pel qual s'ha treballat aquest temps amb el govern estatal per "exigir" noves instal·lacions.

stats