Política 03/11/2021

El Tribunal Suprem reprèn el PP i Vox per intentar dirimir "controvèrsies polítiques" per la via judicial

Els magistrats de la sala quarta justifiquen així la desestimació de les querelles contra el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat

ARA
2 min
Dolores Delgado, en una imatge d'arxiu

Madrid"Ni la jurisdicció contenciosa administrativa ni aquesta sala són el lloc adequat per dirimir controvèrsies de caràcter polític". Així ha reprès la sala quarta del Tribunal Suprem el PP i Vox per haver intentat fer servir la via judicial contra la designació de Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat. És la cirereta del pastís de l'exposició de motius que l'alt tribunal ha fet pública aquest dimecres per descartar la legitimació d'aquests dos partits polítics contra el nomenament de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado. Bàsicament perquè, com ja va avançar fa dues setmanes el Suprem, la decisió no els perjudica directament: la sala reserva aquesta possibilitat "als actes en matèria electoral, als relatius a l'exercici de drets fonamentals, a l'àmbit sancionador, tributari i qualsevol altre que afecti, com a qualsevol persona jurídica, la seva esfera de drets i interessos legítims". Així doncs, ni el PP ni Vox havien d'haver fet servir la via judicial per resoldre un conflicte de naturalesa política perquè, afegeixen els magistrats, tenen eines al seu abast tant al Congrés de Diputats com al Senat.

Els partits "no representen l'interès general en el procés contenciós administratiu". "No es pot arribar a la conclusió contradictòria de reconèixer a aquests partits una acció popular per impugnar 'actes polítics', respecte dels quals el control judicial està limitat als termes que estableix l'article 2 de la llei de la jurisdicció contenciosa administrativa". Això vol dir la protecció dels drets fonamentals i altres qüestions vinculades als actes dels governs; dels contractes administratius; i de la responsabilitat patrimonial de les administracions. La política es fa als Parlaments i la justícia als tribunals, venen a dir els jutges d'un tribunal que, especialment els últims anys, ha estat contínuament a l'ull de l'huracà precisament per les acusacions d'alta politització.

La mateixa sala quarta té reservat el paper protagonista en una altra decisió molt vinculada a la política: els recursos contra els indults dels presos polítics. Aplicarà el mateix criteri? Per evitar-ho, tant el PP com Vox –i Cs– no hi han recorregut com a partits, sinó que ho han fet alguns dels seus dirigents argumentant que eren perjudicats directes per les decisions dels nou condemnats per sedició. Els magistrats han de decidir si accepten estudiar-los –amb la possibilitat de revocar-los–, tenint en compte, per exemple, que Vox va fer d'acusació popular durant el judici del Procés, o si els rebutgen ja d'entrada.

stats