Política 31/05/2018

Iglesias demana més ambició a Sánchez i que no es deixi "humiliar" per Rajoy quan arribi a la Moncloa

"Hauríem de guanyar junts les pròximes eleccions", defensa el líder de Podem

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Podem treu pit: "La llavor que vam sembrar fa un any floreix avui"

Madrid"Avui per fi enviem a casa el PP". Pablo Iglesias ha pujat victoriós a la tribuna d'oradors, traient pit d'haver "sembrat" fa un any la llavor de la moció de censura que "floreix avui". El líder de Podem, que va ser el primer a anticipar que Mariano Rajoy acabaria caient, té clara la importància de l'etapa que s'obre a partir d'ara, si no hi ha cap contratemps d'última hora, però demana més a Pedro Sánchez. Primer, que el líder socialista no es deixi "humiliar" més per Mariano Rajoy. Segons el seu parer, Sánchez ha acotat el cap aquest matí en no presentar un projecte de país ambiciós. "No puc consentir que el candidat a la presidència del govern sigui burlat per Rajoy –ha asseverat–. Vostè ha de tenir més dignitat i ha de presentar un programa de govern, no pot permetre que els corruptes l'humiliïn".

Per això ha instat Sànchez a intentar teixir acords a partir d'ara per "tenir un govern més fort que el del PP amb 134 diputats". "Amb 84 diputats no es pot governar, ampliï la majoria", ha insistit sense oferir-se directament a entrar al nou govern socialista però donant-ho a entendre. Tots dos dirigents han mostrat sintonia al llarg de les seves intervencions i Iglesias fins i tot ha assegurat que es podrien haver "estalviat temps" si haguessin sabut treballar "millor" mesos enrere. "Hauríem de guanyar junts les pròximes eleccions generals", ha reblat Iglesias en el torn de rèplica, deixant en l'aire una possible entesa més profunda de cara al futur.

On més ha incidit Iglesias és en l'aposta territorial del PSOE. Creu que fa falta que Sánchez reconegui que "Espanya és plurinacional" i que "assumeixi el repte dels valors republicans". "Hi ha una nova Espanya que no creu en reis", li ha dit a ERC. Per a Iglesias, "qualsevol estadista que vulgui ser president ha de comprendre la qüestió territorial"; i ha aprofitat així per llançar un dard a Albert Rivera, qui considera que no és un estadista. És més, l'ha acusat de tenir un discurs "més propi d'un feixista".

Per això, en definitiva, Iglesias ha demanat a Sánchez que "no es conformi a ser el menys dolent, a ser les brases per als que fugen del foc" i que assumeixi la iniciativa. Sobre el suport als pressupostos del PP, Iglesias ha entès que el líder del PSOE buscava convèncer el PNB, però ha dit que ell també va fer la seva feina posant sobre la taula una altra moció per convocar eleccions per convèncer els nacionalistes bascos del seu suport a la moció de censura, com ha reconegut el portaveu 'jetzale', Aitor Esteban. "Ens mengem amb patates els pressupostos, però en aquest menjar no hi haurà corruptes", ha etzibat.

En conclusió, Iglesias ha donat les gràcies a tota la gent que no ha perdut "l'esperança" aquests últims dos anys per fer fora Rajoy: "Aquesta moció de censura no és de cap partit, és de tots ells".

Invitació a treballar per uns pressupostos

Al seu torn de resposta, Pedro Sánchez ha encaminat l'entesa amb Podem i ha convidat Iglesias a treballar per uns pressupostos de cara al 2019, atès que els d'aquest any el líder del PSOE els haurà d'heretar de Rajoy. Però Sánchez advertit que no han de "pecar d'ambició", i ha subratllat que no vol que la gent "més necessitada" vegi que les esquerres "no han fet els deures" quan acabi la legislatura. Així, ha defensat impulsar polítiques "progressistes" per contrarestar les "conservadores" i "transformar" el model econòmic per deixar que els motors productius siguin el turisme i la construcció.

En relació al model territorial, Sánchez sí que ha exhibit diferències amb Iglesias, i ha subratllat que no comparteix que el règim del 78 sigui una "extensió" del franquisme. "La nostra democràcia és homologable a la del nostre entorn", ha expressat el candidat, que ha assenyalat la importància de "reivindicar les institucions i el consens del 78".

stats