Protagonista col·lateral
Política 29/07/2023

Qui és García Adanero, trànsfuga i últim diputat del PP per Madrid?

Va ser expulsat d'UPN per votar en contra de la reforma laboral de Yolanda Díaz

2 min
El candiat del PP a l'alcaldia de Pamplona, Carlos García Adanero

MadridCarlos García Adanero (Talavera de la Reina, 1967) no es cansa de ser notícia, sigui amb les sigles d'UPN o amb les del PP. Ell és la persona que acabarà entrant finalment de diputat popular per Madrid, un escó que ha ballat entre el PSOE i el PP fins l'últim moment i que han acabat guanyant els de Feijóo. En definitiva, el seu escó és el que fa inviable que Junts pugui investir Sánchez només amb una abstenció.

García Adanero va entrar en política als 24 anys com a regidor a l’Ajuntament de Bariáin i diputat al Parlament de Navarra a les llistes d’Unió del Poble Navarrès (UPN), un partit regional de dretes que en el passat s'havia presentat a les eleccions generals en coalició amb el PP i Cs sota la fórmula Navarra Suma. Ja porta més anys dins la política que fora. Es podria pensar que, quan juntament amb el seu company de files al Congrés Sergio Sayas va trencar la disciplina de vot i va rebutjar la reforma laboral –UPN havia pactat amb el PSOE aprovar-la–, es complicava el seu futur. Tot al contrari. Després que UPN els expulsés, García Adanero i Sayas van crear Plataforma Navarra, que finalment es va adherir al PP. Adanero va ser el candidat del partit conservador a l’alcaldia de Pamplona – actualment n'és regidor– i ha acabat anant de número 16 del PP a la llista del Congrés per Madrid. També serà diputat.

Fitxatge frustrat per Vox

L’aliança amb el PP va descartar en el seu moment el seu fitxatge per Vox amb què tant s’havia especulat a Madrid. Els dirigents de l’extrema dreta els festejaven molt, apunten fonts parlamentàries. El dia de la reforma laboral se’ls va veure al bar amb membres de Vox, cosa que alimentava les sospites. En aquell ple, Adanero, cofoi, va avançar el transfuguisme a la cupaire Mireia Vehí, que seu al seu costat a l’hemicicle. “Mira, mira què farem”, es vantava. És sabut que no els va sortir bé per l’infortuni d’Alberto Casero. Però es van guanyar la simpatia de Vox i el PP, que aplaudeixen Adanero sempre que surt a la tribuna, sense papers, a repetir les seves quatre idees. El PSOE enganya i el PSOE pacta amb “Bildu-Batasuna”, tal com ell els anomena. I està malament, sobretot si s’acorda la retirada de competències de trànsit per a la Guàrdia Civil, encara que José María Aznar i UPN ja ho avalessin l’any 2000, quan Adanero era diputat.

stats