Política 09/01/2020

Pedro Sánchez i Quim Torra parlen per telèfon i acorden veure's un cop es formi l'executiu espanyol

La trucada s'ha fet a dos quarts de 10 del matí i ha durat 7 minuts. És la segona trucada entre els presidents per reprendre el diàleg

Núria Orriols / German Aranda
3 min
Pedro Sánchez i Quim Torra en la reunió entre presidents del juliol del 2018

Barcelona / MadridL'època en què Pedro Sánchez no agafava el telèfon a Quim Torra sembla que ja és història. Lluny de la campanya electoral del 10 de novembre i un cop investit president gràcies a Podem, el PNB, Esquerra i Bildu (entre altres), aquest dijous el líder del PSOE ha tornat a trucar al president català. Des d'ahir els seus respectius equips, liderats per Iván Redondo a la Moncloa i Joan Ramon Casals a la Generalitat, ja treballaven per concretar la conversa per a aquest matí, la segona en menys d'un mes, que s'ha acabat produint a dos quarts de 10 del matí i ha durat 7 minuts. L'objectiu de la conversa és reprendre el diàleg i concretar una trobada entre els dos presidents un cop es formi el govern espanyol.

Fonts de la Moncloa han explicat que la conversa ha sigut "cordial en tot moment" i que tots dos presidents han acordat mantenir la trobada pendent un cop s'hagi format el nou executiu espanyol. La trobada, segons han apuntat les mateixes fonts, no s'ha concretat encara si es farà a Madrid o a Barcelona ni tampoc la data. Pedro Sánchez ha traslladat a Quim Torra la seva voluntat de "recomençar i reprendre el diàleg" i també la "voluntat sincera d'intentar arreglar el conflicte polític a Catalunya". Pel que fa a la Generalitat, fonts de Presidència expliquen que aquesta reunió, que "ha de ser només entre presidents", ha de servir per "encarrilar la taula de negociació".

Esquerra ha negociat, a canvi de l'abstenció, la creació d'una mesa entre executius per abordar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Torra ha dit que no se sentia vinculat per aquesta negociació, ja que no hi ha participat JxCat, que ha optat pel no a la investidura. Ara bé, sí que vol liderar les converses entre la Moncloa i la Generalitat i ha condicionat la mesa de governs a una trobada entre presidents abans on es fixin els termes del procés de negociació.

Segons l'entorn de Torra, "qualsevol acord amb el govern d'Espanya ha de ser gestionat i validat per la presidència de la Generalitat" i "no es pot negociar res amb el govern espanyol al marge dels acords del govern català". La conversa d'aquest matí, asseguren, va en aquest sentit.

En la trucada que van mantenir el 17 de desembre, els dos presidents van parlar amb "cordialitat" i van convenir que s'haurien de reunir un cop Sánchez fos investit president. Segons l'acord entre el PSOE i Esquerra, la primera trobada de la mesa entre governs s'ha de produir en els quinze dies següents a la formació del govern de coalició, de manera que els dos caps de l'executiu s'haurien de trobar abans. Tanmateix, fonts de l'entorn de Torra insisteixen que no se senten vinculats per aquest pacte i que seran els dos presidents que fixaran les condicions un cop es trobin. "Que Esquerra hagi pactat el que vulgui, això no vincula el president. Durant la conversa no han parlat en cap moment" dels republicans, afirmen les mateixes fonts.

El president, abans de trobar-se amb Sánchez, vol negociar amb els actors independentistes les condicions de negociació amb l'Estat

[[QUOTE_BEGIN]]

[[QUOTE_END]]

El que sí que vol fer Torra abans de trobar-se amb Sánchez d'aquí a "dues o tres setmanes" és acordar abans amb els actors independentistes les condicions de negociació amb l'Estat, tal com va anunciar dissabte passat al Parlament en reacció a la inhabilitació de la Junta Electoral Central, i també ho ha proposat l'expresident Carles Puigdemont.

Els membres que formaran part de la negociació, a part dels presidents, són per ara una incògnita i estan per concretar tant a Catalunya com a Madrid. Tanmateix, en l'anterior etapa de diàleg, el gener del 2018, hi van tenir un paper clau el vicepresident, Pere Aragonès, i la llavors consellera de Presidència, Elsa Artadi, que fins i tot compartien un grup de WhatsApp amb la número dos de la Moncloa, Carmen Calvo. El xat, però, va quedar desert després del fracàs de les negociacions i un missatge de la vicepresidenta espanyola desitjant "sort" als seus interlocutors.

Ara, la Moncloa i la Generalitat tenen el repte de reprendre les converses i intentar anar més enllà.

stats