Camí cap al 23-J
Política 16/07/2023

"T'han pres el pèl, Gabriel Rufián": Junts insisteix que PP i PSOE són iguals

Puigdemont reapareix en campanya i crida a la mobilització per "defensar Catalunya"

4 min
La cap de llista de Junts, Míriam Nogueras, en el míting central a Amer

AmerLa campanya que Junts està fent de cara a les eleccions del 23 de juliol no pot estar més alineada amb els postulats de l'expresident Carles Puigdemont: no hi haurà investidura de Pedro Sánchez ni d'Alberto Núñez Feijóo amb els vots del partit, reiteren, com ha deixat clar aquest diumenge l'excap de l'executiu català en una entrevista a l'ARA. "No donarem els vots a cambio de nada", deixen clar. Amb aquesta consigna, la cap de llista a les eleccions espanyoles, Míriam Nogueras, ha arribat a l'equador de la cursa electoral i ho ha fet en un lloc simbòlic, Amer, i amb la participació de Puigdemont des de Bèlgica per primer cop en aquesta campanya. Des de l'exili, l'excap de l'executiu català ha fet una crida a la mobilització i ha erigit Junts en l'únic partit que "defensa" Catalunya: "Hi ha gent que es desviu per les aliances amb els partits espanyols quan les aliances haurien de ser amb els partits catalans".

Per a Puigdemont, el diàleg d'Esquerra amb el govern espanyol "no ha estat una política útil" i ho ha exemplificat amb la manca d'inversió a Catalunya en relació amb Madrid. "¿El català ha d'aguantar tota mena d'incompliments sense queixar-se? –s'ha preguntat–. Nosaltres serem a totes les trinxeres per defensar-lo". Al seu torn, Míriam Nogueras també ha advocat per la via de la confrontació perquè es "respecti" Catalunya: "¿Sabeu quin és l'any que ens van pagar més? El 2017. Quan estàvem més forts".

L'expresident Carles Puigdemont en directe des de Waterloo al míting central de Junts a Amer

Fins ara Junts ha enviat un missatge en dues direccions: ha cridat l'electorat a mobilitzar-se per combatre la campanya de l'abstenció independentista i ha demanat que es premiï Nogueras per no haver donat suport a Pedro Sánchez. ¿Com enfoquen aquesta recta final? Incidiran sobretot en aquest segon punt: en intentar esgarrapar vots republicans "decebuts" per la participació d'ERC a la governabilitat de l'Estat. Al comitè de campanya de JxCat detecten que dels potencials vots republicans n'hi ha que dubten entre votar ERC o el PSC i d'altres entre votar ERC i Junts. A aquests els intentaran seduir en els set dies que queden.

Per fer-ho, contraposaran l'estratègia d'ERC a Madrid amb la de Nogueras. "T'han pres el pèl, Gabriel Rufián", ha etzibat el cap de llista al Senat, Toni Castellà, que ha definit la taula de diàleg com un "cavall de Troia" i un "blanqueig dels espanyols" a Europa. "Els vots dels catalans no poden servir per apuntalar partits espanyols. El que hem d'apuntalar és Catalunya", ha clamat Nogueras. També la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha posat èmfasi en aquesta idea: "No ens presentem a les eleccions per investir cap president espanyol, anem a Madrid a defensar el que és nostre [...]. Ja n'hi ha prou de donar crèdit a qui no en té". I ha seguit amb el mateix missatge el secretari general del partit, Jordi Turull: "No et pots presentar com a independentista en campanya i fer de Podem a Madrid [...]. No s'amplia la base donant l'esquena a la base".

Equiparar el PP i el PSOE

D'altra banda, Junts també vol convèncer que, per a Catalunya, és igual el PP o el PSOE. Els encarregats de fer-ho han estat els candidats a la resta de províncies –Isidre Gavín, Josep Maria Cruset i Marta Madrenas–, que han repassat mesures del govern espanyol dels socialistes i Unides Podem que han perjudicat, a parer seu, el Principat.

La qüestió per a Junts és assegurar que la "independència és l'únic camí" i que els dos grans partits estatals s'alien quan es tracta de combatre el sobiranisme. El 155, remarquen, n'és el paradigma però també ho demostra la manca d'inversions, els problemes amb la immersió lingüística o el dèficit fiscal. "Estem tips del pa que ens donen, tant si governa el PSOE com el PP", ha sentenciat Gavín. Per la seva banda, Madrenas ha acusat els socialistes i els comuns de "no atrevir-se a enfrontar-se al PP i l'extrema dreta de Vox". Davant la censura de les revistes infantils en català a Borriana (País Valencià), ha dit: "¿Creieu que un president del govern no hauria de fer alguna cosa per impedir això?"

I és que més enllà del votant independentista, Junts també té una lleugera frontera electoral amb els socialistes en aquestes eleccions. Uns vots que intentaran retenir recordant el rol del PSC durant el 2017 i també remarcant, segons ells, que Pedro Sánchez no vol resoldre el conflicte polític sinó acabar amb l'independentisme. "Si sou independentistes no se m'acut un vot menys útil que votar partits que criminalitzen" el moviment, ha avisat Borràs. "El PSC va pactar amb la dreta perquè Xavier Trias no fos alcalde", ha acabat, com a colofó, Míriam Nogueras.

Més informació del 23-J

stats