Política 17/04/2019

La Policia Nacional descriu una actuació "completament organitzada" als col·legis de l'1-O a Lleida

Agents relaten l'ús de salves i porres per abandonar els col·legis a la capital del Segrià

Ot Serra
2 min
El president del tribunal del Judici del Procés, Manuel Marchena, al centre de la imatge / EFE

MadridEl judici al Procés, en directe

Sessió del judici al Procés focalitzada en la intervenció de la Policia Nacional a la ciutat de Lleida en diversos punts de votació, com l'Escola Oficial d'Idiomes, l'Institut Caparrella, el CAP Cappont i el centre de formació d'adults Joan Carles I. Aquest dimecres han desfilat una vintena d'inspectors, subinspectors, oficials i agents del cos, que amb major o menor grau han coincidit a descriure una actuació homogènia als diversos centres electorals. L'agent amb TIP 95106 ha assegurat que sempre hi havia la "mateixa dinàmica" als col·legis, i un altre funcionari, el 107387, ha subratllat que la defensa dels ciutadans era "completament organitzada".

Els diversos agents que han comparegut han relatat una actuació semblant en diversos col·legis electorals i han afirmat que la part més complicada de l'actuació era la retirada. "Les 200 persones inicials es van triplicar o quadruplicar. Vam haver de treure les defenses quan ens vam veure envoltats", ha assegurat un dels interrogats. Els testimonis han subratllat que van haver de fer ús de les porres i també de disparar salves per dispersar la multitud. Alguns d'ells, com el subinspector 076753, han mostrat la seva sorpresa pel fet que hi hagués "pares amb nens petits" a les portes dels punts de votació.

L'agent 099306 ha presumit d'una actuació "exemplar" al centre sanitari i ha recordat que "pràcticament no hi va haver ferits". "Recordo que allò no va ser una massacre", ha apuntat el testimoni, per bé que el Servei d'Emergències Mèdiques va haver de comparèixer a l'exterior per atendre alguns ciutadans ferits. A preguntes de l'advocat Benet Salellas, el funcionari ha explicat que "s'arrossegava alguna persona" a l'hora "d'extreure les persones de terra", però ha dit que no recorda "cap tipus de lesió en concret".

També ha comparegut l'agent 110336, que ha comunicat que ha quedat absolt d'una causa al jutjat número 1 de Lleida per la seva actuació a l'Institut Capparella, el centre on també va assistir l'inspector 071004, que ha elevat el to i ha parlat de "turbes violentes" i "insults majúsculs" i ha assegurat que els van llançar pedres, tot i que ha admès que no ho va veure. Així, ha xifrat en sis els agents ferits a la capital del Segrià.

L'inspector ha explicat que al centre de formació de gent gran Joan Carles I van sol·licitar col·laboració als agents de Mossos d'Esquadra, però que la seva resposta va ser en un primer moment que havien de comunicar-ho als seus superiors. Després es va acostar un caporal de la policia catalana, ha dit, que els va fer saber que no col·laborarien.

Un testimoni compareix dues vegades

La sessió d'aquest dimecres ha tingut un instant còmic quan l'advocat Jordi Pina ha alertat el president del tribunal que un testimoni compareixia per segona vegada. Es tracta de l'agent 087576, que ell mateix ha reconegut que ja va venir dijous passat a la tarda. "Què faríem sense vostè, senyor Pina?", ha manifestat Marchena somrient.

stats