Política 15/04/2016

Soria plega com a ministre empès per la seva implicació en els 'papers de Panamà'

Afirma que renuncia per errors de comunicació i per no fer mal al partit, i explica a 13TV que Rajoy li va dir que li faria costat prengués la decisió que prengués

Ara
4 min
El ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, ha posat el sector en peu de guerra.

MadridJosé Manuel Soria no ha resistit la pressió des que el seu nom va aparèixer vinculat als 'papers de Panamà' i plega del govern espanyol en funcions que presideix Mariano Rajoy. Soria abandona també la seva acta de diputat i a la presidència del PP de Canàries. Al llarg de les últimes hores, el PP ha anat augmentant la distància envers Soria, que s'ha anat veient atrapat en una teranyina de revelacions sobre empreses situades en paradisos fiscals que li han acabat costant el lloc.

En el comunicat on formalitza la seva renúncia, Soria subratlla que la seva activitat empresarial no té vincles amb la seva vida política, i afirma que plega davant "el mal evident que la situació està causant al govern espanyol, al PP i als seus companys de militància". Soria atribueix la incongruència de les seves explicacions a la falta d'informació precisa sobre fets que van passar "fa més de 20 anys". De fet, afirma que és per la seva erràtica estratègia comunicativa que plega. "La política és una activitat que ha de ser en tot moment exemplar, també en la pedagogia i en les explicacions. Quan no és així s'han d'assumir les responsabilitats corresponents", conclou el seu comunicat.

La seva renúncia no serà coberta perquè l'executiu estatal està en funcions, de manera que les tasques que tenia encomanades aniran a càrrec d'algun altre membre del gabinet. Per ara, tot apunta que serà la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, o el ministeri d'Economia que dirigeix Luis de Guindos qui assumirà les responsabilitats de Soria. Tot i que havia de comparèixer dilluns al Congrés, fonts del govern espanyol han explicat a Efe que finalment no ho farà.

La documentació dels 'papers de Panamà', avançada pel digital 'El Confidencial' i La Sexta, el situen en càrrecs de responsabilitat a UK Lines Limited, societat anglesa amb el mateix nom que l'empresa opaca establerta a les Bahames, i a Mechanical Trading Limited, una societat registrada a l'illa britànica Jersey, un dels paradisos fiscals amb més volum de capital estranger –segons ha avançat aquest dijous el diari 'El Mundo'– i que va ser dissolta el 2002.

Des que l'apunten les informacions, Soria ha exposat múltiples versions que l'han posat en dubte. En un primer moment, el ministre d'Indústria en funcions va negar qualsevol vinculació amb UK Lines, però després va transcendir que en va ser secretari del consell d'administració durant sis anys (del 1991 a 1997) i que el seu pare era propietari fundador de la societat. En aquest període, Soria ja havia iniciat la seva carrera política, ja que a mitjans dels noranta va agafar el timó de l'alcaldia de Las Palmas de Gran Canària.

Soria dóna explicacions... a 13TV

D'aquesta manera, malgrat que Soria no compareixerà al Congrés, sí que ha anat aquest divendres al vespre al programa 'El Cascabel' de 13TV, on ha estat entrevistat. L'exministre ha explicat que va anunciar dijous a la nit a Mariano Rajoy la seva intenció de dimitir i que el president del govern espanyol en funcions no només no li va demanar que abandonés les seves responsabilitats, sinó que li hauria dit que la faria costat fes el que fes.

En les seves explicacions, Soria ha subratllat en diverses ocasions que només admet errors de comunicació, que mai ha participat a cap empresa a Panamà i que la corporació que va dirigir a Jersey era plenament legal. De fet, ha destacat que no va usar testaferros i que el seu nom es podia trobar fàcilment en el registre mercantil britànic, cosa que evidenciaria que no volia amagar res.

Tot i això, ha destacat que, malgrat no haver res il·legal, ja ha pres la decisió definitiva de deixar la política, i que res el farà canviar d'opinió, encara que més endavant es demostrés que la seva innocència. "No recordava que havia estat de secretari en una empresa anglesa, que havia estat en una empresa totalment legal a Jersey", ha afirmat amb rotunditat.

Igualment, Soria ha tret ferro a les crítiques del seu company d'executiu, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va afirmar que "no es pot ser al govern havent operat en paradisos fiscals". "Es devia referir a algú que ha fet alguna cosa il·legal", ha dit. Així mateix, ha opinat que Rajoy no hauria de donar explicacions sobre la seva activitat, ja que no hi té res a veure, i que les peticions perquè ho faci responen al clima polític de negociacions d'investidura. Fins i tot ha opinat que la seva dimissió ha agafat "amb el peu canviat" als dirigents de PSOE, Podem o C's.

Trajectòria política

Soria és un veterà de la política. Nascut a Las Palmas de Gran Canària l'any 1958, el seu primer càrrec rellevant va arribar amb l'alcaldia de Las Palmas, que va ocupar entre el 1995 i el 2003. Després de ser president del cabildo insular de Gran Canària, va ocupar la vicepresidència econòmica del govern de les Canàries entre el 2007 i el 2011. Aquest va ser l'any en què va ser cridat per Rajoy per ocupar la cartera d'Indústria del seu govern.

stats