Partits polítics

Qui són els cinc diputats de Podem que han abandonat Sumar?

Ione Belarra, Lilith Verstrynge, Javier Sánchez Serna, Martina Velarde i Noemí Santana passaran al grup mixt

2 min
Martina Velarde, Lilith Verstrynge i Ione Belarra al Congrés dels Diputats

BarcelonaLa negociació per acordar la coalició entre Sumar i Podem va ser una autèntica batalla. Els liles van lluitar perquè l'exministra d'Igualtat Irene Montero fos a la candidatura, però van topar amb el veto de Yolanda Díaz i, finalment, van haver de transigir i acceptar els pocs llocs que Sumar els va oferir. En total, els liles van acabar aconseguint cinc diputats que són fidels a l'actual direcció de Podem. Qui són?

1.
Ione Belarra
Ione Belarra

És l'actual secretària general de Podem i fins fa poques setmanes ministra de Drets Socials. Psicòloga de formació i de Navarra, Belarra va prendre les regnes del partit quan Pablo Iglesias va fer un pas al costat després de les eleccions autonòmiques de Madrid del 4-M. La ministra no només va rellevar Iglesias al capdavant de la formació, sinó que també va assumir el ministeri de Drets Socials que pilotava Iglesias dins la vicepresidència primera del govern de coalició. Belarra pilota el partit al costat d'Irene Montero, amb qui l'uneix una amistat personal i política.

2.
Lilith Verstrynge
Lilith Verstrynge

Llicenciada en història i de Madrid, actualment és la secretària d'organització i del nucli dur de l'actual direcció de Podem, al costat de Belarra i Montero. Verstrynge també formava part del ministeri de Drets Socials que pilotava Ione Belarra com a secretària d'estat d'Agenda 2030. Al costat de la líder de Podem, Verstrynge va ser la interlocutora del partit lila en les negociacions amb Sumar. En el repartiment dels llocs per la coalició del 23-J, Podem la va col·locar de número quatre a la llista per Barcelona i l'actual diputada va ser a Catalunya per fer-hi campanya. És filla de Jorge Verstrynge, que va ser mà dreta de Manuel Fraga a AP però que després va evolucionar cap a posicions esquerranes.

3.
Javier Sánchez Serna
Javier Sánchez Serna

Llicenciat en filosofia, Javier Sánchez Serna forma part de la direcció de Podem ostentant la secretaria d'Educació, Ciència i Investigació. El diputat lila també és el portaveu de la formació. És, a més, el coordinador autonòmic de Podem a Múrcia i va encapçalar la candidatura per aquesta comunitat a les eleccions generals. De fet, és diputat al Congrés des del 2015 i ha format part de la mesa de la cambra baixa en els últims quatre anys.

4.
Martina Velarde
Martina Velarde

Andalusa i advocada de formació, Martina Velarde ha estat una de les diputades més fidels de l'actual nucli dur de Podem. Va encapçalar la candidatura de Sumar per Granada en les eleccions del 23-J. És secretària general de Podem a Andalusia i, com a tal, forma part del consell ciutadà dels liles. Velarde va substituir Teresa Rodríguez al capdavant de la formació andalusa quan Anticapitalistes va abandonar el partit.

5.
Noemí Santana
Noemi santana

Noemí Santana és de Las Palmas de Gran Canaria, on fins fa quatre anys era secretària general de Podem en aquesta comunitat. Llicenciada en ADE, Santana ha estat diputada del Parlament de les Canàries i també consellera del govern de l'arxipèlag. Va encapçalar la candidatura d'Unides Podem a les eleccions autonòmiques del 28-M a les Canàries, però la coalició es va quedar sense representació. La direcció de Podem la va col·locar com a cap de llista de Sumar a les eleccions generals.

stats