POLÍTICA
Política 11/10/2019

Els socialistes eivissencs afronten el 10-N escapçats per l’escàndol de Marta Díaz

Les presumptes compres personals amb doblers públics de l’exvicepresidenta segona del Consell Insular obren una profunda crisi al partit

Inma Saranova
4 min
Els socialistes eivissencs afronten el 10-N escapçats
 Per l’escàndol de Marta Díaz

EivissaQue l’exvicepresidenta segona del Consell d’Eivissa, Marta Díaz, hagi pogut pagar perruqueries, benzina, galetes i una crema corporal amb doblers del govern insular ha acabat escapçant la Federació Socialista d’Eivissa (FSE-PSOE) just abans de les eleccions del 10 de novembre. L’escàndol, la dimissió de Vicent Torres del càrrec de secretari general de la Federació i la dimissió avortada de la mateixa Díaz com a consellera han deixat la formació en una situació molt complicada a l’hora d’afrontar el 10-N, tot i que els socialistes havien aconseguit el 28-A uns resultats significativament millors que els del 2016.

El Diario de Ibiza ha publicat un seguit d’informacions sobre pagaments que Díaz va fer durant l’anterior legislatura suposadament amb la targeta de dèbit o el fons de la caixa del Consell. Segons aquest diari, el 2018 la va emprar per pagar dues perruqueries diferents amb càrrecs de 13 euros i 123,74 euros, respectivament; dues benzineres, amb 50 euros a cadascuna, i una caixa de galetes i una crema corporal d’una botiga de l’aeroport Orly de París, que varen costar 58,7 euros. A més, el mateix diari també va publicar que Díaz havia deixat sense justificar un total de 1.585 euros de les seves despeses de caixa fixa, doblers que l’exvicepresidenta va acabar aportant de la seva butxaca abans que els reclamàs intervenció, un fet que, segons Díaz, és habitual a la institució. L’expresident del Consell i fins fa poc secretari general dels socialistes eivissencs, Vicent Torres, d’entrada va defensar Díaz i amb els altres companys de partit va tancar files per protegir-la.

En un comunicat, els socialistes varen afirmar que l’actual president del Consell, el popular Vicent Marí, utilitzava la institució per atacar l’oposició aprofitant-se de l’escàndol, i varen assegurar que totes les despeses fetes amb un avançament de la caixa fixa estaven justificades. Però els companys de l’exvicepresidenta segona no varen aguantar gaire defensant-la. El 4 d’octubre, Marta Díaz va anunciar la seva dimissió com a consellera insular i dels seus càrrecs al partit. La Federació Socialista va acceptar la renúncia, però dos dies més tard ella se’n va desdir. Marta Díaz va anunciar que feia marxa enrere i que revocava la seva dimissió.

Segons Díaz, la idea de dimitir no va ser pròpia, sinó dels companys de partit, que assegura que la varen pressionar perquè renunciàs. Després de reflexionar-hi, es va justificar, va decidir continuar com a consellera insular per poder reclamar tots els tiquets de la seva etapa com a vicepresidenta i de les legislatures anteriors i netejar la seva imatge. “Si me n’anava donava a entendre que havia fet malament les coses, quan no ha estat així”, assegura Díaz, que ha criticat el posicionament actual del seu partit tenint en compte que a altres membres de la federació -com Xicu Tarrés i Josep Marí Ribas- els han investigat judicialment i ningú no els ha exigit la dimissió.

Davant aquesta reacció de Díaz, el mateix dia la direcció de la FSE-PSOE es va reunir d’urgència, li va reclamar que deixàs el càrrec de consellera i la va amenaçar d’obrir-li un expedient disciplinari que pot dur a l’expulsió del partit. Just després, qui fins llavors era el secretari general, Vicent Torres, va anunciar als periodistes que renunciava al càrrec, tot i que també va dir que pretenia continuar com a portaveu del grup socialista al Consell. Torres va argumentar que volia renunciar al càrrec des que havia perdut la presidència del govern insular a les eleccions del maig, però va reconèixer que l’escàndol de Díaz l’havia fet decidir-se a fer-ho de seguida.

Una crisi amb precedents

Així, d’una tacada, els números u i dos de la FSE-PSOE han quedat eliminats del tauler de joc del partit i una gestora haurà de dirigir els socialistes fins al pròxim congrés. És la segona vegada en set anys que el PSOE eivissenc es troba en una situació així. El març del 2012 l’Executiva Federal del PSOE aprovà una comissió gestora per investigar les irregularitats detectades que havien de dur a anul·lar el congrés insular de 2012 en què s’havia elegit Pedro Campillo secretari general amb tan sols un vot més que el seu rival, Vicent Torres. Aquella gestora de fa set anys, de la qual Marta Díez va formar part, va acabar obrint un expedient disciplinari a l’exsecretari general de l’agrupació de Vila, Antonio Roldán, i al llavors secretari d’Organització de Vila, Javier Pina, tots dos integrants del sector crític liderat per Pedro Campillo i enfrontat a la facció oficialista encapçalada Torres. De resultes de la intervenció de la gestora es va tornar a convocar un nou congrés que va acabar guanyat Vicent Torres, ja sense rival.

Llavors Marta Díaz ja era secretària d’Organització de la Federació Socialista d’Eivissa, i abans havia estat directora general de Justícia del Govern, etapa durant la qual el PP ja la va criticar per les despeses de caixa. Des de l’arribada de Vicent Torres a la Secretaria General, Díaz s’havia convertit en un dels seus puntals a l’executiva, fins i tot després que ella fos, amb Sofia Hernaz, una de les poques cares visibles que es varen posicionar a Eivissa al costat de Pedro Sánchez per a la candidatura a la Secretaria General del PSOE.

Ara, set anys després de l’última gestora i a l’espera de saber qui formarà la nova, s’obre un període d’incertesa per a la formació amb vista al 10-N, en la qual Sofia Hernanz i Patricia Abascal repetiran com a candidates socialistes eivissenques al Congrés i al Senat.

Auditoria al Consell

El portaveu del Partit Popular al Parlament, Toni Costa, va anunciar dimarts dia 8 que el Consell d’Eivissa durà a terme una auditoria interna i presentarà una iniciativa parlamentària perquè l’Oficina Anticorrupció investigui la gestió dels sous de caixa per part de Marta Díaz. Així mateix, el president del PP balear, Biel Company, ja ha demanat la dimissió de Díaz i la compareixença de la secretària general del PSIB, Francina Armengol, en cas que es demostri la malversació de fons públics.

stats