ANÀLISI
Política 28/05/2018

El socialisme balear es bolca en la moció de censura

MÉS demana a Sánchez que negociï i el PP esclata dient que és "una brutor"

Jaume Ribas
2 min
Els representants dels socialistes de Balears al comitè federal del PSOE, encapçalats per la presidenta Armengol.

Palma"Sánchez ha fet una geniada. Aquesta moció és una brutor". Així de contundents han reaccionat els màxims dirigents del PP balear davant la moció de censura a Rajoy presentada pel Partit Socialista. El president del Partit Popular, Biel Company, ha atacat amb duresa el secretari general socialista i ha assegurat que tant ell com la presidenta Francina Armengol fan el ridícul.

Tanmateix, el membre del PP a les Illes que més perilla en cas que triomfi l'envit socialista no és precisament ell, sinó la seva companya Maria Salom, que els darrers mesos ha agafat força com a possible candidata per a les eleccions del 2019 i ha sabut marcar perfil enfront del govern del Pacte que la presidenta Armengol posa com a exemple d'una possible entesa a Madrid del Partit Socialista amb Podem i els diferents partits sobiranistes.

De fet, el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha de marcar el camí de Sánchez si no vol acabar pactant la 'moció instrumental' de Ciutadans per convocar Rajoy: "És molt necessari que la moció de censura vagi acompanyada d'un diàleg amb la resta de les forces de l'Estat".

De fet, MÉS convida Sánchez a "discutir el model d'estat". La petició, tot i que és agosarada tenint en compte la poca capacitat d'incidència de MÉS en la política estatal, és la crua realitat amb què toparà el PSOE: triomfi o no triomfi la moció, els socialistes s'hauran de seure amb els independentistes catalans i els nacionalistes bascos.

El PSIB ha informat que Armengol aposta per una moció de censura “amb un projecte de govern alternatiu per regenerar la democràcia i tirar endavant una agenda social potent per als ciutadans de tot Espanya”.

D'ençà que Sánchez va donar a conèixer la seva voluntat de ser president d'Espanya a través d'una moció de censura, Francina Armengol va tancar files amb el secretari general i va posar el seu propi govern com a exemple.

En tot cas, la representació del PSIB al comitè federal tancarà files, amb tota seguretat, amb el cop de timó del secretari general dels socialistes i apostarà per formar govern i no per convocar eleccions. No debades, el diputat socialista Vicenç Thomàs ja avançat avui les bondats que, segons ell, suposaria canviar l'inquilí de la Moncloa per als interessos de Balears: "Podria afavorir la negociació del Règim Especial de Balears, la modificació del sistema de finançament i altres demandes podrien ser ateses", ha afirmat.

stats