Política 21/05/2018

El sobiranisme hi veu un nou gest antidemocràtic

Iceta creu que “no hi ha motius” per vetar els nomenaments perquè “no és il·legal”

M.t.
2 min
El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ahir declarant davant dels mitjans de comunicació a Folgueroles (Osona).

BarcelonaLa decisió del govern espanyol de bloquejar el nomenament del nou Govern, allargant així l’aplicació del 155, va ser interpretada ahir a les files independentistes com un nou gest antidemocràtic de l’Estat. JxCat, ERC, la CUP i també els comuns van criticar la mesura, fruit del pacte del PP amb el PSOE i Cs, i fins i tot els socialistes catalans van expressar els seus dubtes sobre l’estratègia del govern Rajoy per vetar l’existència de consellers presos.

“Els colpistes del 155 pensen que l’estat de dret és un interruptor”, va reaccionar l’expresident Carles Puigdemont a Twitter, mentre que el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va lamentar que PP, Cs i PSOE, que “haurien d’avalar la democràcia”, estiguin participant en una “cursa per veure qui és més ultra”. Una situació de “vergonya”, hi va coincidir la cap de files del PDECat, Marta Pascal, que va acusar les tres formacions constitucionalistes a l’Estat de menystenir “les seves lleis, ignorar la democràcia i humiliar la voluntat majoritària dels catalans”.

En la línia de Pujol, el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián va criticar la “cursa de hooligans entre PP i Cs amb el silenci còmplice de la cúpula del PSOE” per mantenir la intervenció de l’autonomia, i va acusar Mariano Rajoy, Pedro Sánchez i Albert Rivera d’“estar absolutament en contra dels drets civils i la sobirania de Catalunya”. Per al cupaire Lluc Salellas, aquesta situació demostra que el govern de Madrid és “autoritari i antidemocràtic”, i va cridar a “actuar cada dia als carrers i al Parlament” contra una repressió sense aturador.

Les entitats sobiranistes també van posar el crit al cel. Tant l’ANC com Òmnium van reclamar una “reposta unitària i transversal” davant de la “provocació” i el “xantatge” d’un Estat que només vol “humiliar” Catalunya -en paraules de l’Assemblea- i contra una “nova demostració de poca qualitat democràtica”, segons va afirmar l’organització que presideix Jordi Cuixart.

“Ens trobaran davant”

Des del compte de Twitter de Catalunya en Comú, els de Xavier Domènech van qualificar d’“absolutament injustificable” que s’allargui la intervenció de l’autonomia un cop s’ha presentat un nou Govern. “Ens trobaran davant. L’autogovern de Catalunya és innegociable, i la seva recuperació, una urgència de país”, van dir els comuns.

I si bé el PSC no va protestar per una mesura avalada pel PSOE, el líder del partit, Miquel Iceta, defensava en una entrevista a l’ACN -publicada ahir però feta abans que hi hagués nou Govern- que “no hi ha motius” per impugnar els nomenaments. Iceta advertia que seria un “error molt gran” fer aquests nomenaments, però deixava clar que “no és il·legal”. El PSC considera que qualsevol vet al nou Govern ha de tenir base jurídica.

stats