Política 07/06/2021

La sentència del Suprem contra el toc de queda marca el debat parlamentari

La Cambra ha de validar aquest dimarts el decret que modifica la Llei de salut pública per aplicar-hi restriccions sense l'estat d'alarma

2 min
Un grup de turistes beu al carrer sense portar mascaretes ni mantenir la distància de seguretat a la Platja de Palma després del final del toc de queda

PalmaLa sentència del Tribunal Suprem que va anul·lar dijous el toc de queda i les limitacions de reunions familiars i socials a espais privats serà un dels temes que marcarà el debat en el ple del Parlament d'aquest dimarts. Justament, un dels punts de l'ordre del dia serà la validació del Decret 5/2021, mitjançant el qual es modifica la Llei de salut pública per restringir drets fonamentals sense estat d'alarma. El PP ha estat el primer a carregar contra les restriccions del Govern i el decret per adoptar mesures. El portaveu adjunt dels populars, Toni Costa, ha criticat que aquesta norma s'ha fet "per suplir l'absència de l'estat d'alarma" i ha recordat que a hores d'ara proposa "restriccions que van en contra de la sentència del Suprem". "Aquest decret preveu mesures que són manifestament il·legals. El PP no hi pot donar suport i hi votarem en contra", ha anunciat, a més d'acusar el govern espanyol de no oferir un pla B a les comunitats autònomes una vegada va finalitzar l'estat d'alarma.

Costa ha subratllat que el PP va avisar Armengol que estava aplicant "mesures desproporcionades i discriminatòries" i que "no es podien aplicar sense estat d'alarma". Així i tot, cal recordar que la sentència del Suprem indica que sí que es poden restringir drets fonamentals sense estat d'alarma aplicant la Llei orgànica 3/1986. L'argument per anul·lar-lo en el cas de les Balears va ser que no hi havia dades sanitàries per mantenir-lo a les Illes i que no es podia prorrogar per un principi de prudència.

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, s'ha mostrat del mateix parer. "Per validar el decret s'ha de tenir en compte la sentència del Suprem", ha dit. "Nosaltres ja vàrem advertir que l'aixecament de l'estat d'alarma generaria un caos jurídic", ha afegit. Guasp ha assenyalat que el partit taronja té "dubtes seriosos" sobre la validació d'aquesta norma i ha apuntat que no hi donaran suport. A més, la portaveu ha remarcat que, amb l'aixecament del toc de queda, s'han fet botellades, amb aglomeracions i incompliment de la normativa covid. "Era molt previsible que passàs", ha afegit. Segons la diputada taronja, per solucionar aquest problema caldria fer "un estudi de reobertura de l'oci nocturn".

En canvi, el diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas Collet ha considerat que els responsables de les botellades són l'Estat, que "ha renunciat a exercir les seves competències llevant l'estat d'alarma", i la dreta i l'extrema dreta, les quals han fet "crides a una falsa llibertat". Per part seva, Podem ha fet referència al "cansament" de la població i l'avançament de la supressió del toc de queda.

stats