Política 21/10/2020

El PP supedita el seu suport als pressupostos a una reducció d'alts càrrecs del Govern

Biel Company compara la presidenta del Govern, Francina Armengol, amb el nazi Joseph Goebbels

Maria Llull
4 min
El president del PP balear, Biel Company, durant la seva intervenció

PalmaEl president del PP balear, Biel Company, ha reclamat aquest dimecres una reducció d'un 30% d'alts càrrecs del Govern, els quals "costen 12 milions d'euros a l'any", perquè els populars donin suport als pressupostos del 2021 de l'Executiu. Company ha exposat fins a sis condicions durant el Debat de Política General perquè els populars donin el vistiplau als comptes. A més de la redimensió del Govern, els populars han exigit la creació d'una comissió de control amb tots els partits per controlar els fons europeus; que no s'apugin els impostos; una partida extraordinària de 100 milions d'euros per als crèdits a través d'ISBA i que aquesta entitat avali préstecs a autònoms fins a 700 milions d'euros; una partida de 25 milions d'euros d'ajudes per a l'habitatge, i que el personal sanitari rebi una paga extraordinària abans que acabi l'any.

Amb un to que ha anat de menys a més durant la seva intervenció, Company ha acusat la presidenta de mentir durant la gestió de la pandèmia de coronavirus i l'ha arribat a comparar amb el ministre de propaganda nazi Joseph Goebbels. "Goebbels sembla un angelet devora vostè. És mentida que no hem fet propostes", ha dit el líder de l'oposició per respondre a les crítiques d'Armengol sobre la manca d'actitud propositiva del PP. "He presentat totes les propostes a registre del Parlament des del principi de la pandèmia, perquè vostè és molt mentidera i hem d'anar alerta", ha afegit.

Company ha lamentat la manca d'autocrítica del discurs d'Armengol de dimarts i ha exigit que la presidenta expliqui millor les mesures sanitàries del Govern, com la reducció de les reunions socials i familiars a un màxim de sis persones que va anunciar aquest dimarts.

El popular s'ha mostrat molt crític amb la gestió de la crisi econòmica i social de l'Executiu i ha destacat que "les coses ja no anaven gaire bé a les Balears abans que arribàs el covid-19". "Quasi 200.000 persones estaven en situació de pobresa", ha assenyalat Company, a més de recordar que les Illes "ja perdien turistes respecte de temporades anteriors i destinacions competidores". "No tot és culpa del coronavirus", ha continuat. Sobre l'aposta de l'Executiu per la diversificació, ha indicat que la passada legislatura no es va fer res en aquesta direcció. "El balanç no pot ser més negatiu", ha continuat, a més d'afirmar que les Balears lideren "la caiguda del PIB, la creació d'atur, el tancament de comerços i la caiguda de la producció industrial".

Sobre la pandèmia, el portaveu del PP ha repetit en diverses ocasions durant el seu discurs que "el Govern va arribar tard" i que "va quedar desbordat" per fer front a la crisi sanitària, i ha fet referència a l'informe de la Federació espanyola d'associacions per a la defensa de la sanitat pública, que va suspendre la gestió de l'Executiu. "Si a una situació tan complicada s'hi arriba tard i malament, les conseqüències negatives es multipliquen".

Una altra de les acusacions de Company al Govern, a més de la manca de material de protecció per als professionals sanitaris durant la primera onada de covid-19, ha estat l'abandonament de les residències de gent gran. El portaveu del PP ha recordat que hi ha hagut "172 morts a residències fins ahir" i que "el 77% dels morts en aquesta segona onada són usuaris de residències". "On ha estat la seva prevenció?", ha demanat just abans de lamentar que no s'hagin "humanitzat els protocols davant situacions de persones que varen haver de morir totes soles".

Projectes que no s'han duit a terme

Company ha repassat iniciatives anunciades pel Govern del Pacte que encara no s'han duit a terme, com la reconversió de Son Dureta, l'escola d'hostaleria de Ciutadella, la residència de majors de Maó, el pla d'indústria, el pla de retorn dels joves o Son Busquets, per referir-se al pla de reactivació que, segons ha dit, no aporta res més enllà dels Acords de Bellver.

A més, el portaveu del PP ha fet també referència al "menysteniment de Sánchez pel que fa a les Balears" i la necessitat de reforma del sistema de finançament. "Donarà suport a la part fiscal del REB que el PP ha presentat al Senat?", ha demanat sobre el règim especial.

D'altra banda, Company ha acusat Armengol de manca d'humilitat. "Tot ho ha fet bé. No ha estat capaç de dir què ha fet malament", ha indicat, a més de qualificar de bluf el pacte de reactivació econòmica. "Ho estan veient els partits, els sindicats i les organitzacions professionals. Tenen por de les amenaces de Negueruela, però tot acabarà", ha sentenciat.

Armengol acusa el PP de fer una "crítica barroera"

"Vostè ha vingut aquí a dir a tot que no i a criticar d'una manera barroera", ha dit Armengol durant la seva resposta a Company. La presidenta ha assegurat que no consentirà que el líder de l'oposició "menystingui els acords i el diàleg social", fent referència a les crítiques de Company al pacte de reactivació.

La presidenta ha destacat que l'Executiu ha pres mesures "de manera immediata, anticipant-se" a les onades a la pandèmia, i n'ha posat com a exemples "el tancament de ports i aeroports, la compra de 500 tones de material sanitari, l'augment de la plantilla de professionals sanitaris amb 900 més, el rastreig i la realització de més proves PCR". Armengol ha reiterat que les Balears estan "tombant la corba" de la segona onada de la pandèmia i ha afirmat que són "la segona comunitat amb menys incidència" de l'Estat, amb 132,2 casos per cada 100.000 persones acumulats a 14 dies.

Segons ha explicat Armengol, "el nombre més gran de contagis ve de la relaxació social" i per això "és important passar de reunions de deu persones a sis". "L'important és evitar els contagis, que no s'estengui la malaltia", ha afegit.

La cap de l'Executiu ha recordat que el Pacte ha incrementat un 34% el pressupost social i que s'han enfortit "tots els serveis públics". "La legislatura passada vostès acomiadaven. Hauria anat millor si no haguessin tret al carrer 1.200 docents i professionals sanitaris", ha continuat. Armengol també ha detallat que el Pacte ha augmentat un 31% el pressupost de Salut, un 29% el d'Educació i un 98% el d'Ocupació.

A més d'agrair l'actitud de consens d'El Pi i Ciutadans, Armengol ha comparat el comportament de Biel Company amb el també popular Vicent Marí, president del Consell d'Eivissa. "Ell governa i actua d'una manera responsable", ha afirmat. "Quan els convocam a reunions, normalment donen la callada per resposta", ha dit la presidenta, qui ha convidat Company a una "reflexió amigable" sobre l'actuació del PP. "La meva mà continua estesa", ha assegurat.

stats