Política exterior

Sánchez manté la seva postura sobre Gaza en el seu missatge de Nadal a les tropes espanyoles

El president espanyol no fa cap referència a la polèmica per la missió americana al mar Roig

ARA
2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la videoconferència per felicitar el Nadal a les tropes espanyoles

BarcelonaCom cada any, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat les festes de Nadal a les tropes espanyoles repartides en diferents missions d’arreu del món. Els ha fet arribar un missatge de suport i agraïment –“Feu un esforç colossal i formidable. I feu real el compromís d’Espanya amb la pau i l’estabilitat mundial”, ha dit– i també ho ha aprofitat per reafirmar-se en la seva posició respecte a la guerra a Gaza. En una videoconferència al costat de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el cap de l’estat major de la defensa, Teodoro E. López Calderón, Sánchez ha tornat a demanar a la comunitat internacional que freni “el patiment” de la població civil de Gaza arran de la resposta d’Israel a l’atemptat de Hamàs. 

“Hamàs va cometre el 7 d’octubre un dels atemptats terroristes més cruels de la història recent”, ha afirmat Sánchez, que ha afegit: “I la resposta per part del govern d’Israel està provocant un patiment insuportable i inacceptable entre la població civil de Gaza que la comunitat internacional ha d’aturar de forma immediata”. El president espanyol també ha recordat el conflicte encara obert a Ucraïna: “L’agressió russa contra Ucraïna va suposar l’inici d’un brutal conflicte que ja acumula 670 dies de mort, patiment i destrucció”. En el missatge, Sánchez també ha explicat que el 27 i el 28 de desembre visitarà la missió espanyola desplegada a l’Iraq. El president espanyol ha xifrat en més de 12.000 els militars de les forces armades i la Guàrdia Civil desplegats fora d’Espanya durant aquest 2023 i ha recordat els 175 homes i dones que han perdut la vida en missions a l’exterior en els últims 34 anys. 

Els rebels houthis del Iemen feliciten Espanya

Sánchez no ha fet cap referència a la polèmica pel suport europeu a la missió americana al mar Roig, de la qual dissabte Espanya es va autoexcloure. Aquest moviment ha estat aplaudit aquest diumenge pels rebels houthis del Iemen. “Valorem en gran manera la negativa d’Espanya a deixar-se arrossegar per les mentides estatunidenques i britàniques en matèria de navegació marítima”, ha dit Husein al-Ezi, viceministre d’Exteriors de les autoritats instaurades pels houthis després que prenguessin el control de la capital del Iemen, Sanà, el 2015. El president del Comitè Revolucionari dels rebels, Mohamed Alí al-Houthi, ha assegurat que la missió anunciada pels Estats Units per “protegir els vaixells israelians” no busca “la seguretat de la navegació, sinó que amenaça amb militaritzar el mar Roig”. 

stats