Crisi de govern
Política 27/03/2023

Sánchez substitueix Maroto i Darias: Héctor Gómez i José Manuel Miñones, nous ministres d'Indústria i Sanitat

El president espanyol materialitza una crisi de govern quirúrgica perquè totes dues es bolquin en les municipals

3 min
Pedro Sánchez durant la seva declaració institucional

MadridEl president espanyol, Pedro Sánchez, ha materialitzat aquest dilluns la crisi de govern anunciada abans de la moció de censura. Ja fa setmanes que es va fer públic que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i la d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, jugarien la cursa de les municipals: la primera com a candidata per Las Palmas de Gran Canària, i la segona, per Madrid. Així, totes dues surten de l'executiu per bolcar-se en la campanya del 28 de maig i les substituiran José Manuel Miñones al capdavant de la cartera de Sanitat i Héctor Gómez al ministeri d'Indústria.

Els nous ministres juraran el càrrec davant del rei Felip VI aquest dimarts a les 9 del matí. Després es farà el tradicional intercanvi de carteres amb les ministres sortints i està previst que Gómez i Miñones ja participin a la reunió del consell de ministres d'aquest mateix dimarts. El govern espanyol continuarà tenint més dones (12) que homes (10), tot i que s'ha reduït la proporció: fins ara eren 14 dones davant de 8 homes.

Miñones (Santiago de Compostel·la, 1972) és llicenciat en farmàcia per la Universitat de Santiago de Compostel·la, on va obtenir premi extraordinari del doctorat. Des del març del 2021 fins ara era el delegat del govern espanyol a Galícia, càrrec que va assumir després de deixar l'alcaldia d'Ames (la Corunya), que ocupava des de l'any 2015. El polític gallec, membre de l'executiva del PSdeG, també ha estat professor del departament de química i física amb docència a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Santiago.

José Manuel Miñones i Héctor Gómez

Per la seva banda, Héctor Gómez (Santa Cruz de Tenerife, 1978) torna a la primera línia política després que el mateix Pedro Sánchez l'apartés del capdavant del grup socialista del Congrés l'estiu passat, quan va remodelar la direcció del PSOE –el seu lloc el va assumir l'exlehendakari Patxi López–. Graduat en dret, ciències del treball i turisme, Gómez ja havia format part de l'equip de Reyes Maroto: havia estat director general de Turespaña entre el 2018 i el 2019. El diputat canari va ser regidor de l'Ajuntament de Guía de Isora (Tenerife), diputat al Parlament de les Illes Canàries i actualment continuava ocupant el seu escó al Congrés.

El llegat de les ministres sortints

Els rumors sobre la crisi de govern els va esvair fa dues setmanes el mateix Sánchez, quan va anunciar que arribaria després de la moció de censura de Vox i que se cenyiria a Darias i Maroto. És a dir, tot i les turbulències d'aquest tram final de legislatura, sobretot per la relació amb el seu soci de govern, Unides Podem, Sánchez no ha anat més enllà en els canvis. Precisament, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, li ha retret que no hagi cessat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, per la llei del només sí és sí o el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la tragèdia de Melilla. Considera que la tria de Miñones respon a l'objectiu del PSOE de "buscar un candidat a la presidència" de la Xunta de Galícia, mentre que la designació de Gómez "sembla un premi de consolació" després de cessar-lo com a portaveu socialista al Congrés.

El president espanyol ha agraït la tasca feta per totes dues ministres durant tot aquest temps, que ha posat com a exemples de "bona gestió". Darias va assumir la cartera de Sanitat el gener del 2021, després que Salvador Illa sortís del ministeri per encapçalar la candidatura del PSC a les eleccions catalanes del 14 de febrer. La fins ara ministra va deixar la de Política Territorial per assumir aquest nou departament, on ha hagut de gestionar la segona part de la crisi sanitària. A les seves mans hi ha tingut aixecar gradualment les restriccions imposades per la pandèmia, però també la gestió de la campanya de vacunació.

Reyes Maroto era de les ministres que Pedro Sánchez va mantenir del seu primer govern en solitari, el que va sorgir el juny del 2018 arran de la moció de censura contra l'expresident Mariano Rajoy. El president espanyol ja li va atorgar llavors la cartera d'Indústria i ara abandona l'executiu després d'haver gestionat el primer PERTE i un dels més grans, el del cotxe elèctric, a més de desplegar les ajudes per afrontar els costos de producció de la gran indústria i la indústria electrointensiva. La titular d'Indústria també ha hagut de gestionar el tancament de Nissan i impulsar un dels sectors més castigats per la crisi, el turístic.

stats